conseil-multisports-corps-sante-les-mecanismes-de-notre-coeur

DE WERKING VAN HET HART

het is bijna anderhalve keer groter dan onze vuist, heeft een gewicht van 300 tot 350 gram en slaat 100.000 keer per dag. Bij een snelheid van 60 tot 80 slagen per minuut in rust pompt het 4,5 tot 5 liter bloed per minuut rond. In totaal kan het gedurende één leven meer dan twee miljard keer slaan. Deze ongelooflijke machine is ons hart, een holle spier die ervoor zorgt dat we leven.

 

Het hart is een sterke spier die toch ook fragiel is en waar we zorg voor moeten dragen. Lees meer over de werking van het hart zodat je beter begrijpt hoe je het goed kunt onderhouden.

 

De werking van het hart

Gelegen tussen de longen, midden in de borstkas, is het hart de motor van ons hart- en vaatsysteem, de pomp van de bloedsomloop. Het is zijn rol om het bloed rond te pompen naar alle weefsels van ons organisme, zodat ze kunnen werken. Om al dat bloed te verpompen, heeft het hart zuurstof en voedingsstoffen nodig die het krijgt via de kransslagaders.

 

Het hart bestaat uit vier holtes:

 • twee holtes bovenaan, de boezems,
 • twee holtes onderaan, de kamers.

 

Die holtes hebben als taak om bijna 8000 liter bloed per dag rond te pompen door middel van ongeveer 60 tot 80 hartslagen per minuut in rust. Bovenaan de rechterboezem zit een klein stukje hartweefsel dat sino-auriculaire knoop wordt genoemd. Dit controleert het mechanisme van de slagen. Het is dit stukje dat ons hart beveelt om sneller te slaan bij een inspanning en trager in rust.

 

Elke helft van het hart is onafhankelijk van de andere helft. In de rechterkant komt het "vuile" bloed binnen, zuurstofarm en verbruikt door het organisme, die kant stuurt het bloed terug naar de longen die koolstofdioxide afbreken en het bloed opnieuw zuurstofrijk maken. De longslagader stuurt het "vuile" bloed naar de longen, dit is overigens de enige ader in het menselijk lichaam die zuurstofarm bloed kan vervoeren. Aan de linkerkant komt het "schone" bloed binnen, zuurstofrijk, die helft stuurt het bloed doorheen het hele organisme.

 

Wanneer de hartspier zich samentrekt, wordt het bloed door de aorta gestuwd, het grootste bloedvat in het lichaam, en via een netwerk van aderen over het hele lichaam verdeeld. In werkelijkheid is de linkerkant veel groter dan de rechterkant omdat die voldoende kracht moet hebben om het bloed naar het hele lichaam te sturen.

 

De bouw van het hart

Het hart heeft gemiddeld een diameter van 12 tot 14 cm en is bij mannen iets groter. Het hart van een volwassene weegt 300 à 350 gram. De bouw ervan is dezelfde bij alle zoogdieren en vogels, ook al is de gemiddelde hartslag anders (zo heeft een walvis een gemiddelde hartslag van 9 slagen per minuut!). Bij mensen is de hartslag van vrouwen hoger dan die van mannen en hoger bij kinderen dan bij volwassenen.

 

Tot slot hebben grote afwijkingen in hartslag een naam: tachycardie bij een snelle hartslag en bradycardie bij een trage pols. De elektrische activiteit van een hart kan worden geregistreerd door middel van een elektrocardiogram.

 

Zorg dragen voor de hartspier

Het hart is een vrij sterk orgaan. Maar dat neemt niet weg dat, wanneer we er niet goed genoeg voor zorgen, het zwakker en kwetsbaarder wordt. Hieronder dus enkele adviezen om het risico op hart- en vaatziekten of een hartaanval te beperken:

 

 • een evenwichtige voeding waarbij je vette of zoute voedingswaren beperkt en een stabiel gewicht houdt (obesitas verhoogt aanzienlijk het risico op een hartaanval). Vermijd ook alcohol om "slechte" cholesterol te voorkomen.
 • In dezelfde zin is het aan te raden dagelijks fruit en groenten te eten en regelmatig voedingswaren te eten die rijk zijn aan omega 3, zoals vette vis, koolzaadolie, noten en soja, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
 • Rook niet om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen
 • Zorg voor goede medische verzorging en volg de adviezen van je arts op. Let op de symptomen van hartziekten.
 • Verminder stress door een goede uitlaatklep, bijvoorbeeld meditatie. Stress is immers bijzonder slecht voor het hart.
 • Doe aan lichaamsbeweging (30 tot 60 minuten per dag wordt aanbevolen) om het hart te versterken en een stabiel gewicht te houden. Het hart is een spier waar we goed voor moeten zorgen!
 • Laat elk jaar je cholesterol controleren om ziekten te voorkomen en een gezond cholesterolgehalte te behouden (lager dan 100). Je moet echter wel "goede" cholesterol hebben.
 • Op dezelfde wijze controleer je je bloeddruk en houd je die op een normale druk.

 

Voor meer informatie over een gezond hart kun je terecht bij je huisdokter.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
6,99 €*
3.80 / 5 5 Reacties
  Vanaf
  299,99 €199,99 €*
  4.80 / 5 4 Reacties
   FITNESS CARDIO
   conseils-Pourquoi-faut-il-muscler-son-coeur

   Het hart is een spier en moet, net als alle ander spieren, ontwikkeld worden. Hoe? Door te bewegen! Je moet weten hoe je je hartspier kunt trainen om in goede gezondheid te blijven.

   (3)
   NAAR BOVEN