conseils-travailler-son-equilibre

WERK AAN JE EVENWICHT

(9)

Je verzwikt je enkels met de regelmaat van de klok? Je kan niet op één been staan zonder om te vallen? Dan is er maar één oplossing: werk aan je evenwicht!

 

Werk aan je evenwicht om je spieren te versterken

Je verzwikt je enkels met de regelmaat van de klok? Je maakt soms de vreemdste valpartijen? Je kan niet op één been staan zonder om te vallen? Dan is er maar één oplossing: werk aan je evenwicht!

 

Een goed evenwichtsgevoel is zelfs onmisbaar in bepaalde sporten zoals tennis, skiën, dansen of gymnastiek. Bovendien kan een goede balans prestatiebevorderend werken.

 

Waarom aan je evenwicht werken?

We zijn het er ons niet altijd van bewust, maar een goede beheersing van je evenwicht en behendigheid is zeker ook belangrijk om een mooi gespierd lichaam te krijgen. Een goede balans is ook van essentieel belang bij intense fysieke activiteiten, zoals skiën bijvoorbeeld. Algemeen gezien kunnen we stellen dat sporters die goed in evenwicht zijn doeltreffender trainen, omdat het risico op blessures verkleint en ze de oefeningen veel efficiënter uitvoeren.

 

In het dagelijks leven kan een goed evenwicht valpartijen en verzwikkingen voorkomen en je helpen om steviger op je benen te staan. Door evenwichtsoefeningen te doen train je bovendien je spieren, maak je ze sterker en verbeter je je reactievermogen. Dat gevoel van beheersing zorgt voor een zeker welzijn.

 

Een paar eenvoudige evenwichtsoefeningen

Als je je stabiliteit, je soepelheid en je evenwicht wil verbeteren is niets zo goed als een regelmatige fysieke activiteit. Running is daarvoor de sport bij uitstek, maar let er onder het lopen wel op dat je voor je kijkt en niet voortdurend de blik op je voeten richten.

 

Als running niet echt iets voor jou is, dan kan je ook altijd investeren in een speciaal toestel dat kan helpen om je balans te verbeteren. Verschillende sportwinkels bieden bijvoorbeeld instabiele platen aan in de vorm van een halve bol, in de volksmond beter bekend als balanstollen of evenwichtsplanken. Het afgeronde deel rust op de vloer, en met de voeten op het platte deel werk je aan je evenwicht. Dat soort toestellen vind je ook wel eens in de fitness.

 

En om je balans op een heel eenvoudige en doeltreffende manier te verbeteren, stellen we ook een aantal snelle, gemakkelijke oefeningen voor:

 

 • De flamingo: ga mooi rechtop staan en kijk voor je. Hef een van je knieën op, liefst horizontaal als dat lukt. Probeer die houding minstens 10 seconden aan te houden en vervolgens met de ogen dicht minstens 5 seconden. Herhaal de oefening met je andere been.

 

 • De trap in het ijle: terwijl je stevig op je ene been staat, geef je met het andere een trap vooruit en vervolgens achteruit, zonder tussen beide trapbewegingen je voet op de grond te zetten. Herhaal die beweging 4 à 5 keer en wissel vervolgens van been.

 

 • Het obstakel: leg een klein kussen of rolkussen op de grond, dat dient als obstakel. Huppel op één voet, zet af en spring over je geïmproviseerde obstakel. Blijf huppelen en spring er terug over. Wissel vervolgens van been.

 

 • De tegenovergestelde beweging: ga rechtop staan en houd tegelijk de linkerarm en het rechterbeen omhoog. Houd die positie 5 seconden aan en wissel.

 

Elke dag in balans

Er bestaan een reeks heel eenvoudige trucs om elke dag je evenwicht te verbeteren:

 • trek je sokken rechtopstaand en op één voet aan
 • sla telkens een trede over als je de trap oploopt, zonder de leuning vast te houden
 • poets je tanden op één been
 • wandel rond met een tot aan de rand gevuld glas water en probeer niet te morsen
 • blijf rechtstaan in de metro, zonder je ergens aan vast te houden
 • speel hinkelspelletjes met de kinderen!
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
YOGA
conseils-yoga-exercice-les-5-tibetains

Hoe geeft u iedere dag een goede start vol vitaliteit? Het geheim: de 5 Tibetanen. Deze yoga-oefeningen geven uw lichaam steeds nieuwe energie voor een goede start.

(17)
YOGA

Wat denk je ervan om je lichaam te bevrijden van al die onnodige spanning? Herhaal deze energieke oefeningen elke morgen om je meer zen te voelen en je zelfvertrouwen terug te winnen. Gegarandeerde boost!

(9)
NAAR BOVEN