conseils-multisports-astuces-accessoires-pratiquer-en-douceur

WELKE ACCESSOIRES OM LICHT TE SPORTEN?

Accessoires voor lichte disciplines, zoals yoga of pilates, zijn allesbehalve nutteloos. Het zijn nuttige metgezellen voor beoefenaars, wat hun niveau ook is. Ze vergemakkelijken de uitvoering van de oefeningen, laten toe je houding te verbeteren of maken je training wat moeilijker, zodat je vooruitgang boekt.

 

Het yogablok

Dit blok, een onmisbaar accessoire voor yogaliefhebbers, is een hulpmiddel dat je helpt bij het uitvoeren van de verschillende houdingen, als verlengstuk van je ledematen. Met het yogablok kan je bepaalde houdingen zonder pijn uitvoeren of verder gaan in je stretching.

 

Een bijzonder nuttig accessoire:

  • Bij houdingen die je rechtopstaand uitvoert.
  • Om je hoofd te ondersteunen bij houdingen op de rug waarbij je naar voren moet buigen.
  • Bij zittende oefeningen, om je rug recht te houden en te vermijden dat je ademhaling stokt. Je kan het blok ook gebruiken als tijdelijk zitje, om je positie te verhogen en zo wat ruimer te kunnen bewegen met je heupen, uiteraard zonder te forceren. Men zegt wel eens dat je in deze yogahouding, die de zuurstoftoevoer naar de spieren bevordert, je chakra volledig opent.

 

Het voordeel van het yogablok is dat je het langs drie kanten kunt gebruiken, op verschillende hoogtes, afhankelijk van je evolutie in de verschillende houdingen. Het helpt je bij je vooruitgang, op je eigen ritme en met de nodige zorg, zodat je je lichaam op elk moment respecteert.

 

Iedereen kan het yogablok gebruiken, maar we raden het vooral aan voor:

  • mensen met rugklachten
  • zwangere vrouwen
  • oudere mensen, om wat meer steun te hebben en bepaalde bewegingen gemakkelijker uit te voeren.

 

Wist je trouwens dat er yogablokken bestaan in EVA en in kurk? EVA is wat soepeler en comfortabeler, kurk blijft dan weer beter liggen op de grond. Kies het materiaal in functie van je behoeftes en voorkeuren.

 

De stretchingband

Deze band, vaak gebruikt voor yoga of stretching, is een handig accessoire om bepaalde houdingen juist uit te voeren, zonder je te blesseren. Hij helpt om een bepaalde houding langer aan te houden, zonder te forceren, en in alle comfort vooruitgang te boeken door je rug in een mooie lijn te houden.

 

Net zoals het yogablok is ook de stretchingband een verlengstuk van je ledematen als het je aan soepelheid of oefening ontbreekt. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat je met je handen aan je voeten geraakt daar waar je dat van nature niet kunt.

 

De andere troef is dat je een stretching aangenamer ervaart en zo doeltreffender traint.

 

Het yoga- of pilatesmatje

Deze matjes zijn rechthoekig en komen in verschillende diktes, vanaf 5 mm. Een matje helpt je niet om beter te worden, maar het is wel het symbool van de yogi (de yogabeoefenaar).

 

Vanuit praktisch oogpunt wordt een matje vooral gebruikt voor het comfort. Vanuit een symbolische invalshoek staat het matje voor je persoonlijke ruimte als yogi. Als symbool voor de afspraak met je lichaam is het in zekere zin je metgezel en de getuige van je activiteit.

 

Een paar tips om je matje te kiezen:

  • Controleer of het matje voldoende dempt en dik genoeg is om je rug en gewrichten te beschermen tijdens de verschillende oefeningen.
  • Controleer of het goed hecht met de grond, zodat het niet verschuift.
  • Controleer indien mogelijk of het gemaakt is uit een natuurlijk materiaal, zeker als je de neiging hebt om hevig te zweten of aan yoga doet in een verwarmde ruimte.

 

Het pilatesmatje is doorgaans wat dikker dan de yogavariant. Een yogamatje heeft meestal een lijn in het midden, die dienstdoet als richtpunt om de houdingen uit te voeren en je lichaam goed uit te lijnen.

 

De gymbal

Een gymbal kan je voor verschillende doeleinden gebruiken: je spierversterking extra benadrukken of de spieren van je lichaam ontspannen, in het bijzonder de rug.

 

Het gaat om een accessoire dat voor wat instabiliteit zorgt tijdens de uitvoering van tonusoefeningen, waardoor die wat lastiger worden en je doeltreffender vooruitgang boekt. Door zijn ronde vorm creëert de gymbal een onevenwicht in je lichaam, om je diepe spieren intenser aan te spreken (vooral dan de buikspieren). Met een gymbal leg je ook wat meer variatie en speelsheid in je trainingen.

 

En dan nog dit: trainen met een gymbal is een goeie manier om je spieren te ontspannen, meer bepaald door je languit met de buik op de bal te leggen en je armen naast je te laten hangen.

 

Een tip om de juiste maat gymbal te kiezen: ga bovenop de bal zitten, met de voeten plat op de grond en de hielen onder de plooi van je knieën. Als je knieën een rechte hoek maken en je dijen evenwijdig lopen met de grond, dan heeft je gymbal de juiste maat.

Let er wel op dat je hem goed opblaast, voor een optimale houding.

 

De foam roller

De foam roller is een must voor wie pilates doet. Net zoals de gymbal creëert de foam roller instabiliteit om je houdingen en basisbewegingen wat lastiger te maken.

Hem gebruiken, dat is sneller evolueren en vooruitgang boeken in het trainen van je diepe spieren: de rug en de buikspieren. Hij laat ook toe je meer te concentreren op je houding en je stabiliteit, omdat hij je verplicht je sterker te focussen op de controle over je lichaam.

 

De troef van dit fitnessaccessoire: je kan het gebruiken om extra spiermassa te kweken! Om dat te doen, steun je gewoon op de foam roller en rol je erover om spierknopen los te werken en je spieren te ontspannen.

 

 

 

Je merkt het, met deze accessoires leg je wat extra variatie in je yoga-, pilates- en lichte gymtrainingen en maak je ze speelser en vooral efficiënter. En om al deze accessoires te leren gebruiken, kan je terecht bij onze Domyos e-Coach. Je vindt er ook tal van leuke, gratis oefeningen!

GYM/PILATES
conseils-reprendre-le-sport

Wat gaat u doen na de vakantie? U aarzelt geen moment en pakt het sporten weer op! Om de sport op te pakken en vol te houden, volgt u de adviezen van onze sportcoach op.

NAAR BOVEN