conseils-multisports-corps-les-points-de-cote

WAT IS ZIJSTEEK?

Ongetwijfeld heb je al eens last gehad van zijsteken, pijn die plots opsteekt bij een inspanning, voornamelijk in de zij of aan de sleutelbeenderen, het is zo erg dat je niet kunt doorgaan met bewegen. Vervelend voor veel sporters, maar niet onoverkomelijk.

 

De oorzaken voor zijsteken kunnen verschillen naargelang de plaats waar je ze voelt. Meestal zijn ze niet ernstig maar ze verhinderen wel dat je doorgaat met sporten. Door wat worden ze veroorzaakt? Hoe kan ik ze vermijden en wat helpt wanneer ik er toch last van heb? Wij antwoorden op al je vragen!

 

De oorzaken van zijsteek

Allereerst moet je weten dat er verschillende soorten zijsteken zijn die niet allemaal dezelfde oorzaak hebben:

  • steken in het sleutelbeen, dit kan links of rechts zijn
  • zijsteek (links of rechts)
  • steken in de maag.

 

Vaak wordt zijsteek veroorzaakt doordat de spieren te weinig zuurstof krijgen. Maar steken in het sleutelbeen hebben een andere oorzaak. Die worden veroorzaakt door tijdelijke problemen met de bloedsomloop. Tijdens de inspanning, gaat de ademhaling sneller en de bloeduitwisseling en zuurstoftoevoer wijzigt. Er kan te veel bloed naar de milt en de lever gaan waardoor het ademhalingssysteem vertraagt, wat de welbekende pijn aan de sleutelbeenderen veroorzaakt.

 

Voor wat de andere zijsteken betreft, die worden veroorzaakt door een onvoldoende zuurstoftoevoer naar de spieren, het middenrif, de tussenribspieren en de buikspieren. Die spieren, vooral dan het middenrif, trekken veel vaker samen tijdens een sportieve activiteit en het bloed heeft niet altijd de tijd om tot aan de spieren te komen. Dat leidt tot een tekort aan bloedtoevoer en dus zuurstofgebrek waardoor de spier gedwongen samentrekt. En dan voelen we de fameuze zijsteek! Maar die laatste kan ook het gevolg zijn van een te zware maaltijd: het bloed stroomt dan meer naar het spijsverteringskanaal en minder naar de spieren die niet meer kunnen volgen en pijnlijk samentrekken.

 

Hoe zijsteek vermijden

Er zijn oplossingen om zijsteek te vermijden, die vervelende pijn die onze training vergalt. En voorkomen is beter dan genezen!

 

  • Laat minstens 3 uur tussen het eten en het sporten zodat het lichaam de tijd krijgt om al wat te verteren.
  • Drink vaak en met kleine slokjes. Drink niet te snel. Voor langdurige inspanning wordt aangeraden om 2 of 3 slokjes te drinken om de 20 minuten. Maar eenmaal je zijsteek hebt, helpt drinken niet meer!
  • Verwarm je middenrif voor de inspanning want dit is een van de spieren die er het meest onder lijdt. Hiervoor keer je de gewone ademhalingsbewegingen om: adem in door je mond waarbij je je buik intrekt en laat je buik uitzetten bij het uitademen. Herhaal dit tien keer.
  • Begin je training aan een rustig tempo en drijf het tempo geleidelijk op zodat je bloedsomloop zich kan aanpassen.
  • Adem diep in tijdens de inspanning. Hoe intensiever je inspanning, hoe dieper je moet inademen.

 

Hoe kun je zijsteken doen ophouden

Ondanks al deze tips om zijsteek te voorkomen, kan het toch nog gebeuren dat je er last van krijgt! Als je pijn voelt, kun je die doen verdwijnen door met gestrekte handen hard op de pijnlijke plek te drukken. Hel over naar de pijnlijke kant en blaas. Je bent niet verplicht helemaal te stoppen om de pijn te doen overgaan. Maar het wordt wel aangeraden om te vertragen en je te concentreren op je ademhaling, adem langzaam, diep en regelmatig.

 

Ook volgend trucje uit de oude doos zou helpen: sluit de vuist aan de kant waar het pijn doet heel stevig, waarbij je eventueel een steentje kunt vastklemmen, en vertraag lichtjes.

 

Als de pijn ondanks alles blijft aanhouden, stop dan en adem rustig, herbegin dan zachtjes. Als de pijn erg fel is en ook nog blijft duren wanneer je stopt met trainen, moet je absoluut bij je dokter langsgaan.

YOGA

Hoe presteer je beter tijdens een training? Concentreer je op de echte motor van je fysieke inspanning: de ademhaling.

NAAR BOVEN