WAT KIEZEN: HOMETRAINER OF CROSSTRAINER?

Je wilt investeren in een fitnesstoestel om je conditie op peil te houden? Uit de aangeboden toestellen twijfel je tussen de aankoop van een hometrainer of crosstrainer. Ken je het verschil tussen beide? Volg de gids!

 

Hometrainer en crosstrainer: wat ze gemeen hebben

De gelijkenissen tussen de hometrainer en crosstrainer hebben eerst en vooral te maken met de werking: de cyclische beweging. Wat is hun gemeenschappelijk doel? Jou helpen je conditie op peil te houden.

 

Hun troeven:

 

  • Cardiotraining: de hometrainer en crosstrainer verbeteren je uithoudingsvermogen en houden je hart en bloedvaten gezond.
  • Afvallen: een hometrainer en een crosstrainer bevorderen je vetverbranding. In combinatie met een gezonde en evenwichtige voeding of een aangepast dieet kunnen ze je helpen om af te vallen.
  • Spieren kweken zonder risico's: je gewrichten krijgen geen schokken te verduren en je kan zonder risico trainen.

 

Een crosstrainer en een hometrainer hebben elk een verschillende werking en een andere impact op je lichaam (ze beantwoorden dus aan verschillende trainingsdoelstellingen).

 

Wat zijn de verschillen tussen een hometrainer en een crosstrainer?

Een hometrainer en een crosstrainer hebben gelijkenissen, maar ook verschillen die je keuze voor de een of de ander kunnen beïnvloeden.

 

Houding en beweging

Op een hometrainer zit je neer en train je je bovenlichaam niet mee. Op een crosstrainer sta je recht om te trainen. Doordat je rechtop traint, is je lichaam verplicht om constant het evenwicht te bewaren en de spieren te coördineren.

 

Strakkere spieren

Het vaste stuur van een crosstrainer, de rechtopstaande positie en de bewegingen die je uitvoert op dit soort toestel doen meer spieren werken.Je traint dus je hele lichaam:met een crosstrainer zet je 80% van je spieren aan het werk. Je verbrandt zo meer calorieën in vergelijking met dezelfde inspanning op een hometrainer.

 

Achteruit trappen

Op een crosstrainer kan je achteruit trappen (achterwaartse beweging), op een hometrainer is dat niet altijd mogelijk. Op een crosstrainer kan je de krachten rond je gewrichten in evenwicht brengen,  terwijl op een hometrainer het effect op de spieren minder sterk is.

 

Hoe maak je de juiste keuze…

Zoals je merkt, hebben een crosstrainer en een hometrainer elk een verschillende werking en een andere impact op je lichaam. Ze beantwoorden aan verschillende trainingsdoelstellingen: een hometrainer is geschikt om aan je fysieke conditie te werken en je uithoudingsvermogen te verhogen, terwijl je met een crosstrainer je lichaam globaler traint. Moet je daarom besluiten dat een crosstrainer beter is dan een hometrainer? Neen!

 

Een hometrainer is beter geschikt als aanvulling op een fysieke activiteit die het lichaam in zijn geheel traint,  en is ideaal voor mensen die revalideren of voor personen met beperkte mobiliteit. Een hometrainer zoals de VM Fold is uitstekend om thuis te trainen en past gemakkelijk in een kleinere ruimte.

 

 

 

Nu heb je alle sleutels in handen om het juiste fitnessmateriaal te kiezen. Sport ze!

NAAR BOVEN