EN WAT ALS JE NU EENS GING STEPPEN?

Je hebt ongetwijfeld al wel eens gehoord van steppen, een bekende en erkende activiteit binnen het fitnesswereldje, waarbij je onder leiding van een monitor of monitrice bewegingen uitvoert met een opstapje. Om alles te weten te komen over deze leuke discipline, spraken we met Perrine, een jongedame die bruist van de energie en vooral dol is op steppen. Als sportcoach bij Domyos is Perrine nu al 4 jaar steptrainer. Ze heeft het steppen in het bloed. Deze activiteit is voor haar de beste manier om zich uit te drukken en, vooral, helemaal uit te leven in een leuke sfeer. Door voortdurend nieuwe pasjes en bewegingen uit te vinden, is ze vastberaden om haar passie voor steppen over te brengen op iedereen die haar lessen volgt. Ontdek samen met ons deze onmisbare fitnessdiscipline en test ze snel, als dat nog niet gebeurd is. Je zal er zonder twijfel dol op zijn!

 

Voor wie is steppen bedoeld?

 "Iedereen kan steppen! Het is een activiteit voor alle leeftijden en niveaus. Of je nu een echte fitnessfreak of een beginner bent, deze complete en gevarieerde discipline heeft voor iedereen wat te bieden. Je hoeft niet bang te zijn van het cardio-aspect: de verschillende pasjes die je moet uitvoeren hebben verschillende intensiteitsniveaus, aan jou om je inspanning te doseren. Er bestaan trouwens initiatielessen waar je de basispassen aangeleerd krijgt, vertrouwd raakt met het stepbankje en leert omgaan met de ruimte. Enkel mensen met slechte gewrichten raden we af om te steppen. Twijfels? Aarzel dan zeker niet om raad te vragen aan je huisarts."

 

Waarom deze activiteit zeker uitproberen?

 "Als je begint met steppen zal je snel niet meer zonder kunnen! Steppen is een freestyle-les zoals aerodance, met als voordeel dat je een hulpmiddel hebt om te trainen: een stepbankje.  Deze fitnessdiscipline is uitstekend om in vorm te blijven of om je uit te leven. Je hart wordt er sterker van, je uithoudingsvermogen vaart er wel bij. Je verbrandt 500 calorieën per uur, ideaal dus als je wat overtollige kilootjes meesleurt. Door op en af het bankje te stappen verstevig je de spieren van je onderlichaam op een heel doeltreffende manier. Ook interessant is dat je aan je coördinatie werkt. Je leert te bewegen rond, voor en achter het bankje...een uitstekende geheugentraining! Bovendien bestaan er tegenwoordig tal van uiteenlopende steplessen die allemaal hun eigen en leuke draai geven aan deze discipline, denken we aan Zumba® Step of Step Tonus (steppen gecombineerd met krachttraining met gewichten)."

 

Wat moet je doen om beter te worden in steppen?

 "Je moet vooral volhouden! Ik zie regelmatig leerlingen die het vertrouwen verliezen en ontmoedigd raken wanneer ze beginnen te steppen. Dat is normaal, je lichaam moet zich altijd even aanpassen voor je beter gaat worden. Ik zeg ze dan altijd dat ze niet mogen opgeven! Laat de moed niet zakken na één slechte beurt, je zal merken dat trainen en werken loont. Iedereen moet even op de tanden bijten tijdens die initiatiefase. De basispassen leer je vrij snel, als je maar geduld hebt. Blijf geconcentreerd, en na verloop van tijd voer je de verschillende reeksen blindelings uit. Je kweekt automatische reflexen aan naarmate je meer traint. En vergeet niet om ook plezier te maken en te genieten! Benut allereerst de mogelijkheid om je hart en longen te versterken enje spieren te verstevigen. De pasjes zijn extra, ze helpen je om aan je conditie te werken. Maakt niet uit of je je vergist, het belangrijkste is dat je je kunt uitleven. Om beter te worden in steppen, begin je best met 2 lessen per week."

 

Met welke activiteit kan je een steples aanvullen?

 "Als het je erom te doen is gewicht te verliezen, dan vul je deze cardiotraining best aan met een sessie spierversterking, zoals BBB of circuit training. Je kan er ook een zen-sessie aan koppelen, zoals yoga of pilates. Deze lichte activiteiten zijn doeltreffend, ze maken je spieren in de diepte sterker."

 

Kan je thuis steppen?

 "Ja, je kan zeker thuis steppen. Ik raad je wel aan goede fitnessschoenen te gebruiken om je enkels te beschermen. En ook een flesje water kan van pas komen, regelmatig drinken is belangrijk. Laat niets rondslingeren rond je stepbankje, je hebt wat ruimte nodig om de oefeningen en pasjes uit te voeren. Controleer ook of je bankje stabiel staat: het mag niet kunnen schuiven om ongevallen te voorkomen. Zet het op de standaardhoogte. Als je het op het hogere niveau zet, dan ga je vooral aan spierversteviging doen. Wat de houding betreft: span de buikspieren op tijdens de hele sessie en houd je rug recht. Elke keer dat je op het bankje stapt de volledige voet zetten, dat is belangrijk om onaangename valpartijen te vermijden."

 

Welke stepoefeningen kan je thuis doen?

 "Het kan lastig zijn om thuis voldoende inspiratie te vinden om zelf een aantal steppasjes te verzinnen. Ik raad je dan ook aan de basispassen die je beheerst te combineren: Basic step, Tap up, Tap down, V step, A step, T step, L step, turn step, Over the step… 

 

 

Je merkt het, steppen is een uitstekende fitnessactiviteit om in vorm te blijven. Ze geeft je niet enkel een fit & gezond gevoel, de voordelen voor je lichaam zijn legio: een strakker bovenlichaam, gewichtsverlies, een beter uithoudingsvermogen... En er hangt altijd een bruisende en uitgelaten sfeer in de lessen...je zal ze niet meer kunnen missen!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
FITNESS CARDIO
conseils-active-astuce-jai-teste-pour-vous-le-cours-de-step

De step is een van de populairste cardio-trainingsactiviteiten geworden en is aantrekkelijk voor zowel vrouwen als mannen!! Daarom heb ik besloten speciaal voor jou een steples te testen.

FITNESS CARDIO
conseils-mincir-avec-le-step

Zin om een paar kilootjes kwijt te raken? Zoek niet verder! Voor wie een mooi figuur wil krijgen, is steppen dé cardio-oefening die je helpt om in korte tijd je doel te bereiken op een leuke manier.

NAAR BOVEN