conseils-multisports-astuces-comment-calculer-votre-poids-ideal

VORMPEIL: HOE BEREKEN JE JE IDEALE GEWICHT?

(4)

Je bent vastbesloten om wat kilootjes kwijt te spelen en weer wat strakker voor de dag te komen? Enig idee wat eigenlijk je ideale gewicht is? Ontdek samen met ons wat je zoal moet weten voor je aan je dieet begint.

 

JE IDEALE GEWICHT

Het ideale gewicht is je referentiegewicht wanneer je in topvorm bent (gezondheid en conditie). Dat gewicht bereik je op volwassen leeftijd en verschilt van persoon tot persoon. Het is dan ook nutteloos jezelf te vergelijken met je omgeving: het ideale gewicht is eigen aan elk individu!

 

Dat gewicht, dat ook wel vormgewicht of balansgewicht wordt genoemd, evolueert afhankelijk van de gebeurtenissen in je leven: een zwangerschap, een intensieve trainingsperiode, stopzetting van een bepaalde activiteit... Weet dat je lichaam altijd de neiging heeft om terug te keren naar zijn balansgewicht, ook al stemt dat niet altijd overeen met jouw ideaalbeeld!

 

DE DOORSLAGGEVENDE PARAMETERS

Verschillende parameters hebben een invloed op je vormgewicht:

  • je lengte

  • je bouw

  • je beendergestel

  • je familiale voorgeschiedenis

 

De levensstijl neemt een cruciale plaats in in eenieders gezondheid. Hij heeft een invloed op je natuurlijke balans. Om beter een stabiel gewicht aan te houden zijn dit een paar goede gewoontes en reflexen die je jezelf best eigen maakt in je leven van elke dag: vermijd stress, slaap voldoende, eet evenwichtig, sla geen maaltijden over en vergeet zeker niet om elke dag te sporten!

 

HOE BEREKEN JE JE IDEALE GEWICHT?

Er bestaan verschillende methodes om je ideale gewicht te berekenen. Eentje springt er weliswaar uit. Iedereen kent ze, ze wordt dan ok door gezondheidsautoriteiten wereldwijd gebruikt. We hebben het over de body mass index of BMI:

 

Body Mass Index = gewicht in kg / kwadraat van je lengte in m

Eens je je BMI hebt berekend, kan je die gaan toetsen aan de onderstaande referenties, opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO):

 


Minder dan 16

Anorexia of ondervoeding

Tussen 16,5 en 18,5

Mager

Tussen 18,5 en 25

Gezond gewicht

Tussen 25 en 30

Overgewicht

Tussen 30 en 35

Lichte vorm van obesitas

Tussen 35 en 40

Zware vorm van obesitas

Meer dan 40

Morbide obesitas

 

Het resultaat dat je krijgt door je BMI te berekenen, kan je een eerste idee geven van je ideale gewicht. Dat resultaat is wel niet heel nauwkeurig. Deze methode houdt immers geen rekening met bepalende factoren zoals je lichaamsbouw, je beendergestel of je leeftijd. Daardoor is het enkel een resultaat bij benadering, dat enige nuance vergt.

 

DE FOUTE REFLEX

Vergeet crashdiëten die voor een jojo-effect zorgen, die zijn immers niet afgestemd op je levensstijl. Het enige wat je er vaak aan overhoudt, is een flinke portie frustratie! Moet je wat kilo's kwijt om aan je ideale gewicht te komen, kies dan eerder voor een evenwichtig voedingspatroon.

Het is beter voor je gezondheid én voor je moraal om je gewicht op peil te houden met gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Nu is het aan jou!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
FITNESS CARDIO

U heeft een paar extra kilo's die u graag kwijt wilt ? In dat geval doet u er goed aan om een evenwichtig voedingspatroon te combineren met regelmatig sporten. We geven u enkele adviezen.

(9)
NAAR BOVEN