conseils-multisports-decouverte-sophrologie

VOLLEDIG ONTSPANNEN MET SOFROLOGIE

Hebt u behoefte aan een weldadige pauze? Gun uzelf een moment van pure ontspanning, probeer sofrologie. Het maakt niet uit hoe oud u bent of wat uw lichamelijke conditie is: iedereen kan het doen!

 

Wat is sofrologie?

Sofrologie is een methode die in 1960 door neuropsychiater Aflonso Caycedo werd geïntroduceerd. Nadat hij de in die tijd gebruikelijke therapieën had toegepast, boog hij zich over de noodzaak om het stadium van bewustzijn van zijn patiënten te beïnvloeden en hen zo te genezen van hun ziekten. de Caycediaanse sofrologie is gebaseerd op verschillende methodes en is een samensmelting van westerse technieken (hypnose, fenomonologie) en oosterse toepassingen (yoga, zazen...). Het is een relaxatiemethode voor lichaam en geest, en is met name gericht op de fysieke ontspanning middels dynamisch ontspanningsoefeningen: ademhaling en visualisatie van positieve beelden. Het wordt tegenwoordig toegepast als therapeutische techniek of gebruikt als levensfilosofie.

 

Sofrologie, waar is het goed voor?

De kwaliteit van ons dagelijks leven verbeteren en onze emoties, gedachten en gedragingen in evenwicht brengen, dat is de bedoeling van sofrologie. Met andere woorden: sofrologie stelt ons in staat nieuwe bronnen te vinden in onszelf en zorgt ervoor dat we onze kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Het heeft tot doel onze angsten en fobieën om te zetten in positieve gedachten.

 

Door regelmatig aan sofrologie te doen werkt men aan de concentratie en het geheugen. Men leert emoties te beheersen en stress te verminderen. Men krijgt meer grip op zijn zenuwen en is beter in staat om te gaan met teleurstellingen. Ook bij slaapproblemen en voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen kan sofrologie helpen. Bent u op dieet? Probeert u te stoppen met roken of wilt u van een andere verslaving afkomen? Ook dan kan sofrologie erg nuttig zijn. Elke sessie is een moment bij uitstek om rust en kalmte te vinden.

 

Voor wie?

Sofrologie is geschikt voor iedereen! Dit vriendelijke heelmiddel is geschikt voor alle leeftijden.

 

  • Kinderen en adolescenten leren hiermee hun emoties te beheersen en hun angsten aan te gaan. Ze leren om beter om te gaan met conflicten, thuis of op school. Later kan het hen helpen om zich goed voor te bereiden op examens en lastige gesprekken.

 

  • Volwassenen en ouderen leren beter met stress om te gaan en slaapproblemen te verminderen. Ze kunnen zich beter concentreren en hebben een krachtiger geheugen.

 

  • Sporters kunnen zich mentaal voorbereiden op hun doel en hun prestaties verbeteren.

 

  • Gehandicapten kunnen eveneens sofrologiesessies volgen, aangezien alle oefeningen afgestemd kunnen worden op het individu.

 

  • Sofrologie kan zwangere vrouwen helpen zich voor te bereiden op het moederschap.

 

Hoe verloopt een sofrologiesessie?

Een sofrologiesessie kent vijf stadia.

 

  • De pre-sofrologische dialoog of pre-relaxatiedialoog. De sessie begint met een onderhoud. U probeert op te roepen wat u bezighoudt, waar u druk mee bent of wat u voelt. De sofroloog die u begeleidt luistert naar u en stelt u vragen om u beter te leren kennen. Hij stelt u vervolgens een op u afgestemde sessie voor en legt u vooraf uit wat de bedoeling is.

 

  • Dynamische ontspanning of sofronisatie: met behulp van ademhalingsoefeningen die gebaseerd zijn opoefeningen waarbij u delen van uw lichaam aanspant en weer loslaat, begeleidt de sofroloog u naar een diepe vorm van lichamelijke ontspanning, ook wel 'sofronisatie' genoemd. Sofronisatie bestaat uit het afwisselend ontspannen van vijf lichaamssystemen (gezicht, schouders, etc.). Het wordt meestal van boven naar beneden uitgevoerd (van het hoofd tot aan de voeten) terwijl men zit. Dit om een bepaald niveau van oplettendheid te behouden. Bent u helemaal ontspannen, dan bevindt u zich op het 'sofro-liminale niveau' (verwant aan het alfa-stadium van relaxatie).

 

  • De intra-sofronische activering of statische relaxatie: u neemt een comfortabele houding aan, sluit uw ogen en laat u leiden door de stem van de sofroloog, die u meeneemt naar een stadium van totale ontspanning (u staat op het punt om in slaap te vallen). Wanneer u deze diepe staat van ontspanning bereikt, wordt u gevraagd een positief en aangenaam beeld op te roepen waardoor de weldadige effecten van de ontspanning optimaal tot hun recht kunnen komen. In dit stadium wordt gewerkt met woorden en beelden die samenvloeien.

 

  • De de-sofronisatie. U verlaat hier geleidelijk aan de ontspanningsfase: u voelt de spierspanning terugkeren en gaat naar een oplettende bewustzijnstoestand. De-sofronisatie vindt meestal plaats van beneden naar boven (van de voeten naar het hoofd).

 

  • De post-sofronische dialoog wordt ook wel 'fenodiscriptie' genoemd. De sessie wordt afgerond met de bespreking van uw ervaringen. U vertelt wat u hebt beleefd en wat u hebt gevoeld. Dit is ook het moment waarop u samen met de sofroloog een oefenprogramma kunt samenstellen waarmee u elke dag thuis aan de slag kunt en snel resultaten kunt boeken.

 

Goed om te weten

Onthoud dat een sofrologiesessie gemiddeld een uur duurt. Voor het behalen van optimale resultaten bij angst, stress of slapeloosheid moet men op 5 tot 20 sessies rekenen. Soms is er een dieptebehandeling noodzakelijk in de vorm van sofro-analyse, hetgeen enkele jaren (2 tot 3) in beslag kan nemen. Er worden eveneens groepsbijeenkomsten georganiseerd, die vooral gericht zijn op ontspanning en welzijn. De prijs van een individuele sessie ligt tussen de 50 en 70€.

 

Wordt u beheerst door stress en wilt u rust vinden zonder dat u uw toevlucht moet nemen tot medicijnen, dan is dit zachte heelmiddel perfect voor u! Wanneer het hoofd er niet meer bij is en het lichaam van slag, ga dan aan het werk met sofrologie om uw balans terug te vinden!

NAAR BOVEN