JE UITHOUDINGSVERMOGEN VERBETEREN: INTERVALLEN OF TRAINEN MET STABIELE HARTSLAG?

(2)

Duurtraining kan je op twee manieren doen: door je aanhoudend en gelijkmatig in te spannen of door intervallen te doen. Beide methodes hebben een gemeenschappelijk doel, je vormpeil en je gezondheid verbeteren. Het verschil is dat ze je hart op een andere manier versterken. Meer uitleg in dit artikel.

 

Welk cardiotoestel gebruik je het best voor duurtrainingen?

De juiste keuze om je uithoudingsvermogen te verbeteren? De loopband. Met dit toestel kan je thuis of in de fitness lopen, op je eigen tempo. De loopband wordt ook aanbevolen voor revalidatie, omdat hij de schokken beter dempt dan wanneer je op de weg loopt. Je traint dus in alle veiligheid. Afhankelijk van je trainingsdoel (weer in vorm geraken, gewicht verliezen, je prestatievermogen opkrikken) heb je de keuze uit een hele waaier aan loopbanden. Of je kan ook trainen op een hometrainer, indoor cycling-fiets of crosstrainer.

 

Hoe werk je aan je duurvermogen met een stabiele hartslag?

De aanhoudende, onafgebroken inspanning wordt het meest gebruikt voor duurtrainingen. Het principe: je werkt lange cardiosessies af, waarbij je gedurende de hele inspanning dezelfde hartslag probeert aan te houden.

 

Wat zijn de voordelen van deze methode?

Door te trainen met een stabiele hartslag verbetert je duurvermogen aanzienlijk. Je houdt immers een gelijkmatige intensiteit aan, waardoor je hart sterker wordt en volume bijkweekt. Waarom? Wanneer je traint, kan je hart meer bloed pompen bij elke samentrekking, waardoor je actieve spieren meer zuurstof krijgen. Zo daalt je hartslag, zowel tijdens de inspanning als in rust. Het raakt minder snel vermoeid. En jij bent minder snel uitgeput.

 

Naast een beter duurvermogen, heeft een gelijkmatige inspanning nog andere voordelen:

 • Je houdt je gewicht onder controle of valt zelfs af 
 • Het hart en de longen worden er sterker van
 • Je verjaagt stress en slaapt beter

 

Hoe werk je aan je duurvermogen met intervaltrainingen?

Bij intervaltrainingen ga je je hart op een andere manier belasten. Bij deze trainingsmethode ga je variëren in snelheid en vooral in intensiteit: je wisselt acceleratiefases, waarbij de hartslag de hoogte ingaat, af met actieve recuperatiemomenten. Het doel: een langdurige inspanning aan een hogere intensiteit langer volhouden, dankzij recuperatiefases, en je cardiovasculaire vermogen ontwikkelen. De duur van de verschillende intervallen en recuperatiefases, van een paar seconden tot enkele minuten, varieert naargelang je doel: afvallen, beter presteren enz.

 

Wat zijn de voordelen van intervaltrainingen?

Door met intervallen te trainen verhoog je de totale trainingsbelasting, zonder uitgeput te raken. Anders gezegd, met deze trainingsmethode zal je langer kunnen trainen en tegelijk je hart en longen sterker maken. Intervaltrainingen helpen je om de volgende uithoudingsdoelen te halen:

 

 • Het recuperatievermogen verbeteren
 • Langer een hogere intensiteit aanhouden
 • Zwaardere inspanningen kunnen leveren

 

Door immers je hartslag te stimuleren met snelheids- en intensiteitswissels, help je je lichaam om beter om te springen met het melkzuur dat zich opbouwt. Zo verhoog je je anaerobe drempel, een beperkende factor van je uithoudingsvermogen. Met intervaltrainingen verhoog je je zogeheten maximale aerobe snelheid (MAS). Dat is anders gezegd de snelheid waarbij je zuurstofverbruik tijdens het sporten maximaal is, de drempel waarbij je aan je VO2Max traint. De VO2 max (ml/min/kg) = 3,5 keer je MAS (km/u). Als je erin slaagt je aerobe vermogen op te trekken, dan verbeter je je weerstand en gaat ook je snelheid de hoogte in. Het resultaat: je duurvermogen gaat erop vooruit!

 

Ben je een beginner, dan kies je best eerst voor trainingen met een gelijkmatige intensiteit en hartslag om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Ben je een doorwinterd hardloper of een ervaren sporter, dan heb je er alle belang bij om te kiezen voor intervaltrainingen om sneller in vorm te geraken. Dat doel zal je minder gemakkelijk bereiken door te trainen met een matige intensiteit en een stabiele tred. Door afwisselend te wandelen en te lopen, verlaag je het risico op belasting en kleine letsels in je gewrichten. Je beschermt dus je lichaam én verbetert je uithoudingsvermogen.  Uit onderzoek is gebleken dat je bij intervaltrainingen meer vet verbrandt, je spiermassa behoudt en je fysieke, cardiovasculaire conditie verbetert. Dit is de beste keuze als je gewicht wil verliezen en je gezondheid wilt verbeteren.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
FITNESS CARDIO
conseils-energy-exercice-on-veut-une-endurance-dathlete

Je hebt altijd het uithoudingsvermogen van een atleet gewild? Domyos heeft een opbouwend trainingsschema op drie verschillende toestellen uitgestippeld, om je duurvermogen aanzienlijk op te trekken!

(2)
NAAR BOVEN