conseils-multisports-astuce-quel-sport-pratiquer-pendant-un-regime

SPORTEN TIJDENS HET LIJNEN

Als er een wondermiddel zou bestaan of een wonderdieet om snel af te vallen, dan zou dat razend populair zijn! We willen u niet teleurstellen, maar afvallen is een kwestie van het gezonde verstand gebruiken. Ontdek waarom dat zo is.

 

Of u nu 2, 5 of 10 kg wilt verliezen, het komt op hetzelfde neer. Begin met uw voeding af te stemmen op uw persoonlijkheid (leeftijd, geslacht, levensstijl...). Vervolgens combineert u dit nieuwe voedingspatroon met fysieke inspanningen. Houd het volgende rekensommetje in gedachten: indien u overdag meer calorieën verbruikt dan u inneemt, dan zult u zeker vetmassa verliezen. Dat betekent wel dat u IN BEWEGING moet komen!

 

Voordat u gaat kiezen

Wist u dat ons lichaam niet bij elke sport op dezelfde manier uit onze vet- en koolhydraatreserves put? Het energieverbruik hangt namelijk samen met de soort inspanning en met de intensiteit van de inspanning. Ons lichaam gebruikt verschillende brandstoffen die passen bij de fysieke inspanning die we leveren. Wanneer u bijvoorbeeld gedurende een lange tijd (langer dan drie minuten) op een lage intensiteit sport, dan gebruikt ons lichaam suikers, maar ook vet. Wanneer u wilt afvallen, dan is dit het interessantste energieverbruik.

 

Onthoud dat u met langdurende inspanningen op een lage intensiteit vooral vet verbrandt, dit in tegenstelling tot de kortere trainingen met een hoge intensiteit. Omdat de zuurstofaanvoer tijdens deze inspanning optimaal is, kan de activiteit uren volgehouden worden. En hoe meer u traint, hoe meer vet u verbrandt. Om uw lichaam een handje te helpen met afvallen, traint u vooral aeroob, oftewel op 60 tot 70% van uw maximale hartslagfrequentie (HR max). Theoretisch wordt deze hartslag als volgt berekend: 220 min de leeftijd (226 voor vrouwen, aangezien zij een iets snellere hartslag hebben).

 

Welke sport moet ik doen om af te vallen?

Het antwoord is helder kies voor duursporten! Er gaat niets boven lopen, hardlopen of fietsen. Als u tijd heeft, onderneem dan een activiteit in de buitenlucht om u te ontspannen. Gaat u weer beginnen met sporten? Probeer dan aan cardiotraining te doen. Cardiotraining is zeer geschikt om weer in vorm te komen. Het is eveneens een uitstekend middel om te werken aan de ademhaling. Bovendien houdt u hiermee uw hart gezond. Cardio is de basis voor elke training, omdat u hiermeeuw fysieke conditie verbetert en uw lichaam slanker en steviger maakt. U kunt op verschillende apparaten trainen: de (hard)loopband, de hometrainer, de crosstrainer, de stepper of de roeimachine. Wilt u niet naar buiten? Wanneer u investeert in een cardioapparaat, dan heeft u geen excuus meer om niet te trainen: u kunt het immers ook binnen doen. Onthoud dat de ene activiteit niet beter is dan de andere. U dient bij het kiezen van de activiteit rekening te houden met uw bouw, uw leeftijd en uw gewicht. Kies een activiteit die bij u past en die u leuk vindt om te doen!

 

Hoe moet ik trainen om af te vallen?

Het sleutelwoord is: regelmaat! Om resultaten voor de langere termijn te boeken is regelmaat essentieel. Maak een trainingsschema om u houvast te geven, en houd u aan de trainingen. Idealiter zou de training minimaal 30 minuten per dag moeten bedragen, of drie trainingen per week van 45 tot 60 minuten. Waar het om gaat, is dat u regelmatig traint en niet af en toe heel intensief. Bouw de training langzaam op zonder over uw grenzen heen te gaan. Luister naar uw lichaam en let erop dat u comfortabel kunt ademhalen. Tijdens de training mag u licht buiten adem zijn. U moet nog wel in korte zinnetjes met iemand kunnen praten. Vergeet niet om tijdens de training voldoende te drinken! Na twee of drie maanden heeft u mogelijk al gewicht verloren en bent u slanker geworden.

 

 

 

U hebt nu een paar handvatten die u kunnen helpen om af te vallen door te sporten. Leg uzelf nooit een draconisch dieet op, want u loopt de kans het lichaam hiermee volledig uit balans te brengen. Kies liever voor gezonde voeding in combinatie met fysieke inspanning.

NAAR BOVEN