SPORTEN OM AF TE VALLEN

 Afvallen, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan ! Welke sport moet ik dan beoefenen? En hoe? Hoe vaak? Hoe lang ? Er werpen zich al snel allerlei vragen op, en veel mensen raken bij voorbaat ontmoedigd. Wij geven u wat tips die u helpen af te vallen door te sporten.

 

Gewicht verliezen, dat is een kwestie van evenwicht

Men zegt vaak dat men om af te vallen regelmatig een fysieke activiteit dient te ondernemen. Het is inderdaad noodzakelijk om aan sport toe doen wanneer men gewicht wil verliezen. Om snel van de extra kilo's af te komen is alleen sporten echter niet genoeg. Het sporten dient gecombineerd te worden, niet met een dieet, maar met een nieuw, evenwichtig voedingspatroon. Omgekeerd is evenwichtig voedingspatroon alleen ook niet voldoende om extra kilo's te verliezen. Het moet gecombineerd worden met sporten.

 

Om af te vallen dient u uw eetgewoonten aan te passen door uw calorie-inname te beperken, en dient u er daarnaast voor te zorgen dat uw energieverbruik omhoog gaat. Het is een kwestie van het vinden van de juiste balans. Het gaat er niet om dat u zichzelf zoveel mogelijk ontzegd: probeer een gevarieerde en gematigde voeding samen te stellen en een gezonde levenswijze na te streven. Geen frisdrank, snoep en andere suikerhoudende voedingsstoffen meer, maar fruit, groenten en melkproducten... Probeer sport te zien als een onderdeel van uw nieuwe, gezonde voedingspatroon.

 

Sporten en gewicht verliezen

Wat u moet weten, is dat gewichtsverlies niet hetzelfde is als afslanken. Afslanken kan betekenen: een slanker, strakker figuur proberen te krijgen. Dat wil niet zeggen dat het aantal kilo's op de weegschaal afneemt. Cardio-activiteiten (hardlopen, fietsen, zwemmen... ) zorgen ervoor dat er veel energie wordt verbruikt, en dat de vetmassa afneemt. Spiertraining (body training) zorgt dat de spiermassa toeneemt, en de spiermassa is zwaarder dan vet !

 

Maar u kunt ook afvallen door meer spiermassa te kweken. Hoe meer spiermassa u heeft, hoe sneller uw basisstofwisseling, waardoor u meer calorieën verbrandt. Oftewel, met meer spiermassa verbruikt u meer calorieën !

 

Uit het oogpunt van energieverbruik kan men stellen dat een uur hardlopen, fietsen of zwemmen zorgt voor een verbruik van 400 tot 600 calorieën. Echter, een kilo lichaamsvet komt overeen met 8000 calorieën ! Als u weet dat u door een kilometer te lopen ongeveer 65 calorieën verbrandt, dan weet u ook dat u een maand lang elke dag 4,6 km moet lopen om een kilo te verliezen... En wanneer u hardloopt met een snelheid van 8 km/u verbruikt u ongeveer 80 calorieën per km. Dat betekent bij deze snelheid 12,5 uur lang moet hardlopen, voordat u een kilo kwijt bent ! Het is duidelijk dat u zichzelf moet motiveren om regelmatig te sporten, als u wilt afvallen..

 

Heeft u lange tijd niet gesport, bouw het dan geleidelijk op. Voor geleidelijk aan de tijdsduur en de intensiteit op, zonder dat u klachten krijgt. U kunt het beste een tempo voor duursporten aanhouden, dat wil zeggen dat u sport op 60 tot 75% van uw maximale hartslag. Heeft u een behoorlijk overgewicht, kies dan liever niet voor een sport waarbij u uw eigen lichaamsgewicht mee moet nemen. Ga in dat geval liever fietsen, zwemmen of roeien.

 

Welke sport moet ik beoefenen of af te vallen

Kies om af te vallen een activiteit die calorieën verbrandt en uw vetmassa doet afnemen:. De ene sport is hiervoor beter geschikt dan de andere. Om af te vallen zijn cardio-activiteiten bijzonder geschikt. Ze kunnen worden gecombineerd met krachttraining om het lichaam steviger te maken.

 

De 7 sporten waarmee u de meeste calorieën verbrandt zijn :

  • touwtje springen : 725 kcal/u, 10 tot 15 minuten, 4 keer per week

  • hardlopen : 500 tot 1000 kcal/u, 45 minuten, 2 keer per week

  • roeien : 625 kcal/u, 50 minuten, 2 keer per week

  • fietsen : 600 kcal/u, 90 minuten, 2 keer per week of 20 minuten per dag

  • aerobic : 500 kcal/u, 45 minuten, 2 keer per week

  • aquagym : 400 kcal/u, 45 minuten, 2 keer per week

  • wandelen : 300 kcal/u, 20 minuten per dag.

 

Van al deze sporten is hardlopen het meest geschikt om kilo's te verliezen. Het beste kan men op de nuchtere maag gaan hardlopen, zodat het lichaam de energie direct uit vetten haalt. Dit is tevens motiverend, want om progressie te kunnen maken is het nodig om gewicht te verliezen. Hoe lichter u bent, hoe beter u gaat lopen. Het is dus van belang om gewicht te verliezen !

 

 

En wanneer u tijdens uw afvalrace de motivatie dreigt te verliezen, denk dan aan de gunstige effecten van sporten voor uw algehele gezondheid, buiten het feit dat u er van afvalt !

FITNESS CARDIO
conseils-multisports-astuce-quel-sport-pratiquer-pendant-un-regime

Moet ik sporten wanneer ik aan de lijn doe? En welk sportschema zou ik dan moeten volgen? Een ding is zeker: sporten en diëten zijn nauw met elkaar verbonden! Beide factoren zijn essentieel wanneer u wilt afvallen.

NAAR BOVEN