conseils-seniors-5-conseils-pour-se-mettre-au-sport

SENIOREN: 5 TIPS OM WEER TE SPORTEN

Sporten na je 60 doe je niet op dezelfde manier als op je 20, zeker niet als je langere tijd niet actief bent geweest. Je moet bijvoorbeeld oplettender zijn voor blessures of cardiovasculaire problemen. Daarom moet je huisarts altijd eerst groen licht geven voor de sport die je gekozen hebt, en moet je je laten bijstaan door een ervaren professional, die zal bepalen of je fysieke toestand het mogelijk maakt om de activiteit te beoefenen. Voor ouderen die weer aan het sporten gaan hebben we 5 nuttige tips klaar!

 

Voorkomen is beter dan genezen!

Als je je activiteit slecht aanpakt of de sport niet beheerst, kan dat kwalijke gevolgen hebben: krampen, peesontstekingen, verzwikkingen... Zonder te spreken van de hinder die kan ontstaan doordat je slecht drinkt of van de mogelijke risico's voor je hart. Om dat te vermijden, raden we je aan altijd eerst even langs te lopen bij je huisarts voor je weer aan het sporten gaat! Ga even op consultatie en laat preventief ook een hartonderzoek doen. Laat je ook begeleiden door een  kenner ter zake. Het advies van een specialist is onmisbaar en bepaalt of je al dan niet met een bepaalde sport mag beginnen.

 

Een goede opwarming is belangrijk

Begin enkel goed opgewarmd aan een sport. Neem 5 tot 10 minuten de tijd om je lichaam voor te bereiden op de inspanning. Het heeft geen zin om je hart, je aders, je spieren en gewrichten in de problemen te brengen voor je start. Loop een paar minuten op een licht tempo om je benen en buikspieren geleidelijk op te warmen en je hart voor te bereiden op de inspanning. Zo verhoog je ook de temperatuur van je spieren. Begin er rustig aan, om te vermijden dat je meteen uitgeput bent of uit je energiereserves gaat putten. Om je bovenlichaam op te warmen, je armen en hoofd een paar keer ronddraaien (je hoofd niet volledig ronddraaien om te vermijden dat je je halswervels gaat knellen). Vergeet ook niet  te stretchen na het sporten om je spieren vlot te laten herstellen en stijfheid te vermijden. Slaap genoeg, zo kan je er beter weer tegenaan!

 

Train rustig

Eén goede raad: train op je eigen tempo ! Het is nutteloos om je te gaan forceren om records te breken, je zal er alleen maar spijt van krijgen. Doseren is belangrijk, pas je inspanning altijd aan aan je eigen fysieke conditie. Wie te snel of te bruusk de intensiteit optrekt, riskeert blessures... Luister altijd naar je lichaam. Vertraag indien nodig tijdens een sessie of stop een paar minuten als je hinder begint te voelen. Wacht niet tot je pijn krijgt om te stoppen. Tot slot let je er best ook op dat je in het begin niet te vaak sport om overbelasting te vermijden: sport in het begin om de drie dagen, trek die frequentie geleidelijk op naar om de twee dagen.

 

Op je ademhaling letten

Doeltreffend trainen zonder buiten adem te raken, dat is leren om goed in en uit te ademen tijdens het sporten. Hoe? Door zo regelmatig en vloeiend mogelijk te ademen (laat je ademhaling niet stokken). Je moet gemiddeld twee tot drie keer langer uitblazen als inademen. Dat is essentieel om alle lucht uit je longen te pompen en normaal weer in te ademen, zonder dat je buiten adem bent. Inademen doe je via de neus, uitademen langs de mond. Vermijd dubbel inademen en laat je lichaam zich afstemmen op de inspanning die je moet leveren. Tussen twee oefeningen of tijdens recuperatiemomentenadem je best diep in en uit om het zuurstofverlies te compenseren.

 

Regelmatig drinken

Wist je dat met de leeftijd je dorstgevoel afneemt? Daarom raden we je aan altijd een flesje water bij de hand te hebben. Hoe sterker je zweet tijdens een inspanning, hoe meer vocht je verliest. Een zelfs onmerkbare uitdroging beperkt aanzienlijk de prestaties van je spieren en je lichaam. Een goede hydratatie is dan ook essentieel om het risico op blessures te beperken. De bloedtoevoer naar de hersenen wordt zo extra gestimuleerd, je spieren krijgen de nodige voedingsstoffen om goed te blijven functioneren én je zal nadien sneller herstellen. Je moet minstens een liter water drinken per uur dat je sport, in kleine slokjes en zowel voor, tijdens als na een activiteit. Dwing jezelf om te drinken, zelfs als je geen dorst hebt. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
4,99 €*
3.70 / 5 6 Reacties
  4,99 €*
  3.70 / 5 6 Reacties
   14,99 €*
   4.00 / 5 9 Reacties
    FITNESS
    conseils-musculation-et-senior

    In onze tijd waar het de trend is zo lang mogelijk jong te blijven, doen ouderen er alles aan om de gevolgen van de tijd op hun lichaam te vertragen. Sport, en in het bijzonder krachttraining, is hiervoor een goed middel.

    MULTISPORTS
    conseils-a-chaque-age-sa-minceur

    Een dieet verandert met de leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om te vermageren. Ontdek hier tips om je te helpen een slanke lijn te behouden, op elke leeftijd.

    (1)
    NAAR BOVEN