ROEP CELLULITIS EEN HALT TOE!

De nachtmerrie van veel vrouwen omdat het zo moeilijk te bestrijden is: wat is die beruchte cellulitis nu precies? De gevolgen ervan houden ons beslist sterk bezig: sinaasappelhuid, ontsierende vetkussentjes, verslapte huid op bepaalde zones … Weet je echt wat het is en hoe je het kunt opsporen? Domyos geeft meer uitleg.

 

Wat is cellulitis?

Cellulitis of lipodystrofie is een onderhuidse vetophoping. Het bestaat uit grote adipocyten (vetcellen) die onder de huid van de dijen, de billen, de buik en soms de armen liggen en zich volzuigen met vet en hypertrofiëren. Adipocyten zijn als kleine zakje die, wanneer ze opgeblazen zijn, de bloedvaten en lymfevaten in de verdrukking brengen. Resultaat : afvalstoffen kunnen niet goed meer worden afgevoerd en de bloedsomloop wordt gehinderd. Toxines en vocht worden opgeslagen onder de huid, vandaar het  "bobbelig" of onregelmatig uitzicht, ook wel gekend onder de benaming sinaasappelhuid. De verslapte huid kan pijnlijk zijn en bezorgt heel wat vrouwen ook complexen.

 

Hoe ontstaat cellulitis?

Elke vrouw, slank of minder slank, kan ermee geconfronteerd worden. Cellulitis is niet alleen onesthetisch en vaak voorkomend, het is ook bijzonder moeilijk te bestrijden. Het wordt vaak veroorzaakt door volgende factoren:

 • Erfelijkheid - het aantal vetcellen en hun grootte is genetisch bepaald
 • De levensstijl, vaak een te overvloedige en niet voldoende gevarieerde voeding
 • Een zittend leven of een gebrek aan lichaamsbeweging waardoor vetcellen nog meer worden opgeslagen
 • Hormonale verschijnselen maar ook stress

 

De 3 vormen van cellulitis

Er zijn drie verschillende vormen van cellulitis: vetcellulitis, waterige cellulitis en vezelige cellulitis. Ze zijn vrij gemakkelijk te herkennen aan hun verschijningsvorm of zelfs aan de manier waarop de huid aanvoelt.Dus, hoe meer je erover weet, hoe beter je het kunt bestrijden.

 

Vetcellulitis

De grootste vijand van veel vrouwen en de vorm die het vaakst voorkomt. Meestal een gevolg van een teveel aan vetten en een ongezonde levensstijl, nog verergerd door een zittend leven. Deze vorm komt voor op de huid van de dijen, billen (de beruchte "zadeltassen") en op de buik. Het is niet pijnlijk maar de huid oogt slap en niet mooi.

 

Waterige cellulitis

Wordt veelal veroorzaakt door een zittend leven. Waterige cellulitis ontstaat wanneer er teveel vocht wordt vastgehouden. Het is het gevolg van een slechte circulatie in lymfe- en bloedvaten. Waar komt het voor? Vooral op benen en armen waar je een sinaasappelhuid krijgt. Gemakkelijk te herkennen omdat deze vorm ook een gevoel van zware benen veroorzaakt.

 

Vezelige cellulitis

Deze vorm is zeldzamer en ook heel wat pijnlijker, vezelige cellulitis is ongetwijfeld de meest geduchte vorm en het moeilijkst te bestrijden. De cellulitis zit diep en is soms al lange tijd aanwezig. De huid krijgt een licht paarsachtig uitzicht. De huid is  verhard en voelt pijnlijk aan wanneer er met de hand op wordt gedrukt. Dit is te wijten aan een verminderde soepelheid van de collageenvezels rondom de adipocyten.

 

Goed om weten

Er bestaat geen wondermiddel tegen cellulitis. Maar je kunt je wel een aantal goede gewoonten eigen maken. Een sinaasappelhuid verminderen gebeurt op lange termijn, en in alle zachtheid. De geheimen van een gladde, veerkrachtige huid:

 • Regelmatig aan lichaamsbeweging doen
 • Een evenwichtige voeding
 • Massages
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
FITNESS CARDIO
conseils-qui-veut-la-peau-de-la-cellulite

Welk anti-cellulitisdieet moet je gebruiken en welke sport moet je beoefenen om van je sinaasappelhuid af te raken? Ontdek onze tips om cellulitis te bestrijden.

(1)
NAAR BOVEN