OVER DIËTEN EN AFVALLEN

Droom jij ook al van vakantie en exotische stranden? Dan is het tijd om je voor te bereiden op de zomer met een efficiënt dieet!

 

Wat is een dieet?

Diëten betekent dat je bepaalde regels volgt die zeggen wat en hoeveel je mag eten. Daarbij kan je drie verschillende doelen voor ogen hebben:

  • Gezondheidsproblemen het hoofd bieden (bv. diabetes, te hoge cholesterol of glutenintolerantie)

  • Gezond blijven

  • Afvallen (bv. caloriearm dieet, dieet op basis van voedselcombinaties of eiwitrijk dieet)

Hoe val je het best af? Kranten staan vol met nieuwe ideeën om snel-snel tien kilo te verliezen. Heel wat mensen storten zich op zo'n dieet, zijn tevreden over het resultaat en beginnen na afloop weer normaal te eten. Maar daar knelt het schoentje. Met een streng dieet verlies je snel gewicht. Maar zelfs met de beste wil van de wereld is het moeilijk vol te houden, want je lichaam raakt gefrustreerd. Dan komt de ommezwaai. Je begint weer normaal te eten en een paar weken of dagen later zijn al die moeizaam verloren kilo's er weer bij, vaak zelfs eentje meer dan vóór je dieet. Dat is het befaamde jojo-effect.

Maar wat moet je dan doen om efficiënt af te vallen? Begin er alvast op tijd aan. Dus ga je met vakantie in augustus, start je dieet dan niet in juli, maar in april/mei.

 

Energieverbruik en energieopname

De bedoeling van efficiënt vermageren is dat je meer energie verbruikt dan je opneemt via voeding.

Alles hangt dus af van het evenwicht tussen energieverbruik en -opname. Meer eten dan je verbruikt zorgt ervoor dat de overtollige energie wordt opgestapeld in de vorm van vet, en dus extra gewicht.

 

Energieverbruik

  • de energie die ons lichaam nodigt heeft,

  • de energie die je gebruikt om te bewegen en fysieke inspanningen te doen,

  • de energie die je gebruikt om voedsel te verteren.

Energieopname

Het voedsel dat je eet en dat je lichaam omzet in macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en micronutriënten (vitaminen en mineralen).

 

Hoe val je efficiënt af op lange termijn?

Eerst en vooral is het belangrijk dat je evenwichtig eet. Dat is de basis van elk dieet. Verlaag daarna je calorie-inname met 20%, maar blijf wel evenwichtig eten. Het geheim van efficënt afvallen bestaat erin alles te blijven eten, maar minder.

Als je dat doet, kan je zo'n 2 kilo per maand afvallen. Val je meer af, dan is je dieet te streng. Val je minder af, dan eet je misschien nog te veel.

Tijdens de eerste weken van een dieet val je vaak snel af. Geen paniek, dat is normaal, maar het mag niet blijven duren.

Soms zijn er periodes waain je geen gewicht meer verliest. Ook dat is niet erg. Na een tijdje zal je weer afvallen, als je lichaam zich heeft aangepast. Duurt dat te lang, verlaag dan lichtjes je calorie-inname om de machine weer op gang te trekken.

Neem je tijd om langzaam af te vallen zonder je lichaam te forceren. Zo voorkom je dat je na afloop van het dieet weer bijkomt.

Vergeet ook niet te bewegen, want om efficiënt af te vallen is diëten alleen niet genoeg.

 

Is konjak een goed afslankmiddel?

Konjak is een groente uit Zuid-Oost-Azië. De wortels worden al eeuwenlang gebruikt in de Japanse keuken. Konjak staat bekend voor zijn talloze heilzame eigenschappen. Het is een uitstekende natuurlijke hongerstiller. Het glucomannan in de wortels is een efficiënt geleermiddel dat de maagwand "bedekt" wanneer je de stof inneemt. Daardoor krijg je snel een verzadigd gevoel. Ideaal dus voor lekkerbekken die graag willen afvallen.

Konjak is een van de weinige ingrediënten die als gezond afslankmiddel werden bestempeld door een panel onderzoekers. Volgens hen helpt glucomannan effectief afvallen bij een calorie-arm dieet.

NAAR BOVEN