conseils-quand-faire-du-sport

OP WELK OGENBLIK VAN DE DAG KUN JE BEST AAN SPORT DOEN?

(10)

Het is niet altijd eenvoudig om HET ideale moment om te sporten te vinden. De meeste sporters hebben overigens niet eens de luxe om hun tijdstip te kunnen kiezen, ze hangen af van hun overdrukke agenda en moeten hun tijd verdelen tussen gezin, werk en ontspanning. Toch zijn niet alle tijdstippen van de dag even goed om aan sport te doen en moet je een paar dingen weten voor je begint…

 

Allereerst moet je weten dat ons lichaam elke dag een cyclus doorloopt die wij bepalen volgens onze leefwijze. De sportbeoefening moet aangepast zijn aan die dagelijkse cycli die je moet respecteren. We moeten onze sportactiviteiten vastleggen volgens die schema's zodat we het organisme niet te veel verstoren en op die manier maximaal presteren tijdens een inspanning.

 

Je hebt dus al begrepen dat het beste moment om te sporten voor iedereen anders is, omdat we er allemaal een ander levensritme op na houden. Het zou dus een illusie zijn te denken dat er één bijzonder moment is waarop ons lichaam meer geschikt is voor een lichamelijke activiteit. Toch kun je, afhankelijk van je doelstellingen, enkele adviezen opvolgen om je sportbeoefening te optimaliseren. De adviezen hierrond verschillen sterk, wij hebben de meest gebruikelijke voor jou op een rijtje gezet.

 

Enkele adviezen

Afhankelijk van je motivatie verschillen de beste tijdstippen om aan sport te doen licht. Allereerst moet je weten dat onze lichaamstemperatuur verschilt in de loop van de dag. Je lichaamstemperatuur is het laagst één tot drie uur voor je 's ochtends wakker wordt, en het hoogst in de late namiddag, rond 17 uur. Het is bewezen dat hoe hoger de lichaamstemperatuur is, hoe beter we fysiek kunnen presteren. Bijgevolg kunnen we ervan uitgaan dat de late namiddag het beste tijdstip is om te trainen.

 

Maar als het je streefdoel is om af te vallen, wordt eerder aangeraden om 's ochtends te sporten, op een nuchtere maag, maar het wordt wel aangeraden iets te drinken vooraf. Op de manier verbrand je vetten zodra je met de training begint. In die omstandigheden is het beter om niet langer dan 30 tot 45 minuten te trainen.

 

Er zijn tijdstippen op de dag die minder geschikt zijn om te sporten. Zo moet je vermijden om te trainen wanneer je al een paar uur niets meer hebt gegeten. In dat geval kun je snelle koolhydraten eten voor je begint met de training. Ook moet je lichaamsbeweging vermijden tijdens het verteringsproces, omdat hiervoor veel energie nodig is. Een volledige spijsvertering duurt echter ongeveer vijftien uur, zo lang hoef je niet te wachten, maar laat toch bij voorkeur twee tot drie uur tussen de maaltijd en de training.

 

Tot slot kun je, wanneer je last hebt om in slaap te vallen, beter  geen intense inspanningen doen na 19 uur omdat je hiermee de curve van je lichaamstemperatuur kunt omkeren.

 

Luister naar je lichaam

Natuurlijk kun je deze adviezen in gedachten houden, maar om het gunstigste tijdstip om aan sport te doen te kennen, is het nog steeds het beste om te vertrouwen op je eigen interne klok. Om te weten op welke momenten jouw organisme het meest geschikt is om aan lichaamsactiviteit te doen, probeer je een aantal tijdstippen uit, zodat je het ritme vindt dat jou het beste ligt.

 

Het belangrijkste is natuurlijk om geregeld aan sport te doen om je lichamelijk en geestelijk fit te voelen!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
FITNESS CARDIO

U heeft een paar extra kilo's die u graag kwijt wilt ? In dat geval doet u er goed aan om een evenwichtig voedingspatroon te combineren met regelmatig sporten. We geven u enkele adviezen.

(23)
NAAR BOVEN