conseils-multisports-corps-sante-recuperation-massage

MASSEREN OM TE RECUPEREREN

Sporten is goed voor de gezondheid, zolang je maar blessures vermijdt en zo snel mogelijk weer herstelt om de deugden van sport ten volle te ervaren en je vormpeil en welzijn te onderhouden.

Spierpijnen na het sporten kan je vermijden of beperken, zodat ze draaglijk blijven en niet hinderlijk worden tijdens je alledaagse leven. En zo kan je ook sneller weer aan het sporten.

 

Massages als 'natuurlijk medicijn' voor recuperatie

Beter presteren is een doel van elke sporter. Je prestaties verbeteren doe je uiteraard niet tegen elke prijs, en vooral het gebruik van verboden middelen en doping om te winnen of sneller te herstellen, is uit den boze. Als meer dan waardig alternatief voor doping zijn er tal van andere manieren, zoals op een natuurlijke manier werken aan je fysiek, de juiste sporttechnieken, het juiste materiaal, maar ook de juiste voeding en recuperatiemethodes.

Een goed herstel is cruciaal voor elke sporter, ongeacht zijn niveau of discipline. Hoe sneller en beter je herstelt van een inspanning, hoe weldadiger je je zal voelen, zowel fysiek als mentaal.

Stretching, koude, sportvoeding, hydratatie, massages... stuk voor stuk uitstekende én complementaire methodes voor een vlotte recuperatie.

 

Sportmassages, een manuele recuperatietechniek

Een sportmassage na een inspanning gaat ontstekingen tegen, verjaagt de "spierstress" en beperkt de vorming van vertraagde pijn, beter bekend als spierpijn of stijfheid.

Massages hebben een helend effect op microletsels in belaste spiervezels, door de bloedvaten in de huid te verwijden en zo de bloed- en lymfecirculatie te stimuleren. Ze hebben met andere woorden een pijnremmende werking en gaan zwelling tegen. Een massage werkt dus als een medicijn, maar dan zonder de eventuele contra-indicaties.

 

Technische fiche van een goede herstelmassage

Een massage geef je best in een ruimte waar de temperatuur gematigd en aangenaam is, met zachte en natuurlijke verlichting om felle visuele impulsen te vermijden. En ook een zacht sfeermuziekje is een aanrader. De sporter gaat liggen op een grote massagetafel, bedekt met een wegwerplaken. Het is geen slecht idee om voor een massage een warme douche of een sauna te nemen, om de verwijding van de bloedvaten te bevorderen.

 

Het doel

Het gaat er eigenlijk om de bloedvaten in de spieren te draineren en te activeren met behulp van knedingen, trillingen, korte slagen, wrijvingen en zachte, niet-diepgaande massagetechnieken gedurende maximaal 20 minuten. Gebruik daarbij etherische oliën, regenererende balsems of talk en werk van de uiteinden naar de kern van de ledematen. Enkele gevoeligere zones kunnen baat hebben bij een diepe dwarse massage, behalve bij recente spierletsels. Dan bestaat het gevaar immers dat het letsel verergert of dat er spierverbening ontstaat.

 

Aanvullende techniek

Manuele of 'machinale' lymfedrainering kan een nuttige aanvulling zijn op een massage bij sporters met een slechte doorbloeding van de onderste ledematen of die hun sport hervatten nadat ze in het gips hebben gezeten.

 

Als aanvulling op de massage

Koude aanbrengen, in de vorm van een gerichte douche of met een andere methode, bevordert het spierherstel.

Ook een actieve stretching na een inspanning kan wonderen doen.

En zelfmassages bevorderen de doorbloeding en de veineuze terugstroom. Daar bestaan trouwens handige recuperatiekousen voor.

 

Besluit

DOMS (delayed onset muscle soreness) of spierpijn na een inspanning is een vaak voorkomend verschijnsel.

Massages hebben een belangrijke plaats in het herstel na een inspanning: ze beperken of verzachten de ongemakken van dergelijke spierpijnen bij elke sporter, ongeacht zijn of haar niveau of discipline.

 

https://www.aptonia.fr/sites/aptonia/files/logo-irbms-bleu-200.png

Dokter Patrick Bacquaert

Hoofdarts bij het IRBMS

BODYBUILDING
conseils-multisports-corps-sante-au-coeur-du-muscle

Spieren zijn synoniem voor kracht en gezondheid, door aan sport te doen kunnen we ze ontwikkelen. Hier behandelen we de dwarsgestreepte skeletspieren, de spieren die door middel van pezen verbonden zijn met de botten.

FITNESS CARDIO
conseils-multisports-corps-sante-les-crampes

Spierkramp komt heel vaak voor. Het is een spontane samentrekking van de spier. Domyos helpt je kramp begrijpen en vermijden.

NAAR BOVEN