LOPEN OP DE LOOPBAND: WAT ZIJN DE VOORDELEN?

 

Wanneer het niet echt lekker weer is om buiten te trainen, kan een sessie op de loopband een interessant alternatief zijn. Heel wat sporters vinden dat vervelend, maar een loopband heeft heel wat voordelen die we in dit artikel even toelichten.

 

Lopen op de loopband: wat is er zo speciaal aan?

Trainen op een band die onder je voeten rolt kan lopers uit evenwicht brengen. In tegenstelling tot wanneer je buiten loopt, moet je je tred op een loopband absoluut aanpassen. Omdat je niet voorwaarts beweegt, ben je verplicht om je voeten sneller weer neer te zetten. Het gevolg: je afzetfase wordt korter. Bij deze weinig natuurlijke beweging wijzigt ook de manier waarop je je spieren traint: op een loopband worden je hamstrings heel beperkt aangesproken. De buigspieren van de heupen daarentegen (de iliopsoas) gaan dat compenseren door harder te werken.

 

Lopen op de loopband: 6 goede redenen om het te proberen

 • Trainen op een loopband is niet enkel gemakkelijk, het kan ook heel nuttig zijn als aanvulling of vervanging van je hardloopsessies buiten. Er is altijd wel een goede reden om te lopen, zelfs al is dat anders!
 • Op een loopband beweeg je op nagenoeg dezelfde manier als wanneer je gewoon loopt en spreek je je hart en longen op een gelijkaardige manier aan.
 • Met de console kan je een hele rist interne en externe parameters in het oog houden: je hartslag, het aantal verbrande calorieën, de snelheid, de afgelegde tijd, de afstand...
 • Door regelmatig te trainen op een loopband kan je een heel gelijkmatig tempo aanhouden en je aerobe capaciteiten trainen.
 • Veel loopbanden bieden een brede waaier aan trainingsprogramma's. Laat je gewoon leiden om je doelstellingen te halen.
 • Op een loopband heb je geen last van de ongemakken die je buiten wel hebt: slecht weer, duisternis, verkeer, onveiligheid...
 • En vergeleken met asfalt of beton is het loopvlak van een loopband veel minder belastend voor je gewrichten. Het zorgt voor een soepele demping en beschermt tegen de impact van je lichaam.

 

Een standaard trainingsprogramma voor de loopband

Om je uithoudingsvermogen te trainen is dit een uitstekende training die je gerust 2 keer per week kunt herhalen.

 

Samenstelling van de basissessie, voor een training van 40 tot 60 minuten

 • 10-15 minuten: warming-up door snel te wandelen of licht te lopen
 • 25-35 minuten: de oefening zelf op een regelmatig tempo (ongeveer 70% van de maximale hartfrequentie)
 • 5-10 minuten: cooling-down door snel te wandelen of licht te rennen

 

Variaties

 • Bouw de duur van de oefening geleidelijk op voor een beter uithoudingsvermogen
 • Verkort de opwarmingsfase tot 5-10 minuten
 • Verhoog de loopsnelheid
 • Gebruik een gefaseerde methode tijdens de oefening zelf: Voer 6 tot 12 blokken van 30 tot 60 seconden uit, varieer daarbij je loopsnelheid (wandelen of licht, gemiddeld snel of snel rennen = boven de normale loopsnelheid)
 • Voer geleidelijk het aantal blokken op

 

Die variaties zorgen ervoor dat je uithoudingsvermogen verbetert en helpen je om geleidelijk langere trainingen af te werken.

 

Regelmatig ademen

Inademen door de neus, uitademen langs de mond; het in- en uitademen moeten even lang duren. Krijg je een steek, adem dan langer uit.

 

Veiligheidstips

Zet je in het midden van de 2 armen van de loopband. Denk er zeker aan om je voorvoet te plaatsen. Zo vang je de schokken beter op en vermijd je pijn aan de knieën en in de rug. Beeld je in dat je je 'klauwen' in de grond zet om het bekken te laten voortbewegen. Plaats nooit de hiel, in tegenstelling tot wanneer je wandelt. Drink regelmatig in kleine slokjes, om de 10 tot 15 minuten.

FITNESS CARDIO
conseils-energy-exercice-ameliorer-vma-sur-tapis-de-course

Je bent op zoek naar trainingsprogramma's voor de loopband? Dit is een schema om je MAS te verbeteren, opgesteld door Domyos-coach Sylvain.

NAAR BOVEN