conseils-5-etapes-pour-retrouver-la-forme

DE LENTE STAAT VOOR DE DEUR: 5 STAPPEN OM WEER IN VORM TE GERAKEN

Als de lente voor de deur staat, dan zal je al gauw zin krijgen om naar buiten te trekken en te sporten met als doel om weer in vorm te geraken of af te slanken. Veel mensen willen dan graag voortgaan op hetzelfde elan als op het einde van vorige seizoen. Na de winter, wanneer veel mensen het iets rustiger aan doen, is het echter vaak lastig om weer in je ritme te komen! Te veel enthousiasme kan al snel leiden tot blessures, omdat je nog ondertraind bent. Om je energie terug te vinden en op peil te houden zijn hier een aantal tips om fit en gezond te blijven.

 

Stap 1: doe een zuiveringskuur

Met de lente in aantocht is niets zo goed als je lichaam zuiveren om weer in vorm te geraken. Daarvoor is er een eenvoudige remedie: appelciderazijn. Dankzij de natuurlijke zuurtegraad heeft dit soort azijn een regenererend en reinigend effect op je lichaam. Deze rijke en natuurlijke bron van mineralen geeft je weer pit, werkt kalmerend en rustgevend en vernietigt de vetstoffen in je lichaamscellen. Je kan er gerust elke dag een beetje van innemen: 1 tot 2 eetlepels per dag en zelfs meer, zo of opgelost in wat water of sap en met wat honing erbij (naar believen). Om de voordelen ervan optimaal benutten, kies je best voor azijn uit appelcider die 100% gerijpt is op eikenhouten vaten en niet is gepasteuriseerd.

 

Stap 2: een evenwichtig voedingspatroon

Het is geen geheim dat wie weer in topvorm wil geraken evenwichtig moet eten. Onthoud de volgende stelregels voor een goede gezondheid:

 • Eet 5 porties fruit en groente per dag (vers en in seizoen!)
 • Beperk omgezette producten (kant-en-klaarmaaltijden, industriële producten...) tot het maximum, kook gewoon zelf
 • Eet niet te veel vlees (maximaal een keer per dag)
 • Kies voor volkorengranen (rijst, tarwe, haver, quinoa), die zijn voedzamer en verzadigen sneller (zo ga je je niet overeten) en zijn rijk aan mineralen
 • Eet 2 tot 3 keer per week een stukje vis (dat mogen gerust zeevruchten zijn)

 

Stap 3: slaap voldoende

Slaap verjaagt de stress en heeft een helend effect op je lichaam, onmisbaar dus om in vorm te blijven. Wist je trouwens dat voldoende slaap (minstens 7 uur per dag) beschermt tegen overgewicht. Hoe minder je slaapt immers, hoe meer honger je zult hebben, en hoe meer vetcellen je zult aanmaken en hoe minder je er zult afbreken...Een reden te meer om goed te recupereren in de lente! Een regelmatig slaappatroon is de basis voor een gezond lichaam.

 

Stap 4: ontspanning

Heb je al eens geprobeerd je batterijen op te laden via een goede ademhaling? Diep in- en uitademen geeft een heerlijk weldadig gevoel, je kikkert er helemaal van op. Om je daarbij te helpen adem je best vanuit de buik, ideaal om te ontspannen en binnenin helemaal tot rust te komen. Probeer de oefening die volgt eens, ze heeft een regenererend effect op je lichaam en voert zuurstof naar elke lichaamscel. Ze is uitstekend voor je vormpeil als je ze elke dag doet en elke keer wanneer de stress het weer dreigt over te nemen.

 • Ga zitten of languit liggen op de vloer
 • Adem traag en diep in langs de neus
 • Leg een hand op de buik en adem uit langs de mond door je buik lichtjes in te trekken (duw gerust met je hand op de buik)
 • Adem vervolgens weer diep in langs de neus en blaas enkel de buik op
 • Blaas traag weer uit langs de mond (let erop dat je trager uitademt dan inademt)
 • Herhaal die oefening 3 keer

 

Stap 5: weer gaan sporten

We hoeven het niet meer te vertellen: van sporten blijf je fit & gezond. Maar trap niet in de val van de 'weekendsporter'. Probeer er eerder een stabiel sportritme op na te houden: begin met 2 trainingen per week en schakel over op 3 sessies als je voelt dat je er klaar voor bent. Vermijd, zeker in het begin, te intense inspanningen, geef eerder de voorkeur aan een lichte of matige activiteit. Door te sporten boven je werkelijke fysieke capaciteiten, zonder je lichaam de tijd te geven om te wennen, kan je je spieren ernstige schade toebrengen.

 

Cardiotraining en spierversteviging

Onthoud dat je vaak 6 weken nodig hebt om weer een aanvaardbaar vormpeil te krijgen, zeker wanneer je in de winter niet regelmatig hebt gesport. We raden je dan ook aan om te beginnen met 20 à 30 minuutjes cardiotraining (bv.: wandelen of traag lopen op een loopband, rustig fietsen op de hometrainer of crosstrainer...). Belangrijk is dat je daarbij de trainingsduur haalt die je jezelf hebt opgelegd. Haastig allerhande inspanningen gaan leveren draagt niets bij tot je algemene vormpeil.

 

Naast een uitgebalanceerd voedingspatroon en een cardioactiviteit, kan spiertraining je helpen om weer een strakke lijn te krijgen en om je houding bij te sturen. Immers, door oefeningen die je hart op de proef stellen te combineren met specifieke krachttraining, krijg je weer een mooi afgelijnd figuur met scherp afgetekende spieren.

 

Om je energie weer op peil te krijgen en je fysieke, emotionele en geestelijke evenwicht te herstellen, is yoga de perfecte keuze. De heilzame effecten zijn talrijk: een sterkere mentale weerstand, minder spanningen, een betere ademhaling, een sterker hart, meer pit en energie, een soepeler lichaam, een gezuiverd organisme...

 

Trek het ritme geleidelijk op

Als je tegen de lente weer in topvorm wil zijn, voer dan geleidelijk je trainingsintensiteit op naarmate de weken vorderen, maar wel in stapjes van maximaal 5 % per week. Zo vermijd je onaangename spierblessures. Stel ook een trainingsschema op en volg het nauwgezet, zonder fout!

 

Als je twijfelt en ouder bent dan 45 jaar, loop dan zeker eerst even langs bij je huisarts alvorens je weer aan het sporten gaat!

 

 

 

Ziezo, je kent nu 5 goeie tips om tegen de lente weer boordevol energie te zitten. Nog een laatste tip om je te motiveren: train met vrienden of familieleden met een vergelijkbare conditie, een uitstekend middel om je doelstellingen op te leggen en ze samen te verwezenlijken. Veel plezier!

FITNESS CARDIO

Is 's avonds sporten eigenlijk wel goed? Deze vraag horen we vaak en dat is niet gek. Er zijn immers veel mensen die aan het einde van de dag gaan trainen.

NAAR BOVEN