KRACHTTRAINING EN GROEI

(3)

Krachttraining is een sport die steeds meer adolescenten aantrekt. Nochtans horen we vaak zeggen dat het heel slecht is voor de gezondheid. Is dat echt zo ? Domyos zoekt het voor u uit.

 

Krachttraining, een sport voor adolescenten ?

Krachttraining is een sport die veel adolescenten aantrekt die hun lichaam en de grenzen ervan willen leren kennen. Ze willen hun spiermassa ontwikkelen voor een jong lichaam.

 

We horen echter vaak zeggen dat krachttraining, op jonge leeftijd, schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. Het wordt als gevaarlijk aanzien omdat het de groei zou stoppen, de souplesse zou verminderen, de cardiorespiratoire functies zou verminderen en schade zou veroorzaken aan de pezen en gewrichten van de adolescenten. Is dat echt waar ?

 

Wees redelijk

Het klopt dat intensieve krachttraining vanaf de adolescentie gevolgen kan hebben voor de groei en gezondheid in het algemeen. U mag niet vergeten dat het om een redelijk traumatiserende sport gaat voor de spieren en de gewrichten en dat het onvoorzichtig beoefenen van krachttraining gevaarlijk kan zijn. Het overmatig belasten van het skelet kan eveneens leiden tot rugletsels.

 

Als u dus vroeg begint met spiertraining, dient u voorzichtig te zijn. U moet in de eerste plaats vermijden te zware gewichten te dragen en intensief te trainen. Bepaalde oefeningen worden sterk afgeraden voor adolescenten bij wie de zwakke punten de wervelkolom, de ligamenten en het kraakbeen zijn : de squat, bench press en deadlift zijn dus te vermijden !

 

Het wordt bovendien afgeraden met krachttraining te beginnen voor 15 jaar, vooral voor jonge meisjes. Concentreer u vóór deze leeftijd eerder op fitness, cardiotraining. Als u hiermee begint, ga dan naar een gespecialiseerd fitnesscentrum zodat u er de tips van een ervaren coach kunt volgen die u de juiste bewegingen zal aanleren. Er is niets slechter dan het verkeerd uitvoeren van bewegingen, omdat u dan het risico loopt letsels op te lopen !

 

Kortom, als u absoluut aan krachttraining wilt doen, wees dan heel voorzichtig met de trainingen die u volgt.

 

Tips voor een gezonde training

 • Let in het bijzonder op uw gewrichten, ze zijn broos wanneer u in volle groei bent !

 • Houdt u niet bezig met de toename van uw spiermassa, diëten of verdroging, dat zijn zorgen voor volwassenen.

 • Eet gezond, tot u verzadigd bent, en vermijd voedingssupplementen, die niet aangepast zijn aan uw lichaam dat nog in volle groei is.

 • Integreer soepelheidsoefeningen in uw trainingen om soepel te blijven.

 • Doe aan krachttraining als aanvulling op een andere sport ongeacht of dit een teamsport is of een sport waar u aan uw uithoudingsvermogen werkt om uw cardiorespiratoire functies te ontwikkelen.

 • Voor een gematigde training sport u eerst één keer per week, naast een andere sport. Verhoog het aantal trainingen jaar na jaar.

 • Waarom deze sport niet beoefenen met een van uw ouders om uw motivatie te stimuleren en uw trainingen aangenamer te maken ?

 • Aarzel niet een arts te raadplegen om te weten of deze activiteit geschikt is voor u…

 

Onthoud tot slot dat de trainingen van Lafay in het bijzonder geschikt zijn voor adolescenten omdat ze toelaten te werken aan uw kracht, uithoudingsvermogen en weerstand, maar ook aan uw soepelheid met behulp van progressieve trainingen om de motivatie te behouden. De voorgestelde oefeningen zijn niet gevaarlijk of traumatiserend aangezien ze aangepast zijn aan het lichaamsgewicht.

 

De gunstige effecten van krachttraining

In tegenstelling tot de heersende ideeën heeft krachttraining tijdens de adolescentie geen negatieve invloed op het lichaam. Wanneer het verstandig wordt beoefend, zorgt het ervoor dat de botmassa toeneemt en helpt het het lichaam te ontwikkelen zonder het lichaam te vormen. Dat is het grote verschil van een gezonde training.

 

Bovendien is krachttraining een sport die gemakkelijk kan worden gecombineerd met een andere discipline. Aanvullend op, onder andere, een gevechtsport kan er in het begin aan krachttraining worden gedaan om sterker en sneller te worden.

 

Psychologisch zorgt spiertraining voor een beter zelfbeeld, meer zelfvertrouwen en meer doorzettingsvermogen. Het werkt erg stimulerend, vooral bij adolescenten.

 

 

 

Tot slot belemmert krachttraining vanaf de adolescentie de groei niet als dit op een verstandige manier gebeurt. De gevolgen van deze activiteit op het lichaam verschillen in functie van de persoon, maar gezien het hoge percentage zwaarlijvige jongeren kan het doeltreffend zijn als het wordt gecombineerd met cardiotraining.  

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
Vanaf
99,99 €79,99 €*
4.67 / 5 3 Reacties
  BODYBUILDING
  conseils-sculpt-astuce-progresser-en-3-lecons

  Bij krachttraining moet je een aantal basisregels in acht nemen om er voordeel uit te halen. Ontdek hier hoe je snel vorderingen boekt aan de hand van een paar handige tips.

  (2)
  NAAR BOVEN