conseils-cross-astuce-trop-froid-pour-faire-du-fitness

TE KOUD OM TE TRAINEN…?

(4)

Hoe kunt u in vorm blijven tijdens de winter? Gedurende deze donkere maanden passen we minder goed op onszelf. En niet iedereen houdt ervan te sporten wanneer het koud is… Al wordt sportieve activiteit in de winter niet afgeraden, integendeel, inspanning bij koud weer versterkt de afweer. Ontdek onze goede adviezen om te leren u te beschermen tegen de kou en door te gaan met het uitoefenen van uw lievelingssport, zelfs als de thermometer op nul staat… (of nog lager!)

 

Sporten in de winter

U hebt besloten de kou te trotseren om naar uw sportsessie te gaan? Hebt u wel de juiste maatregelen genomen tegen de temperatuurverandering… Pas op uw spieren! De kou verhoogt het risico op spierblessures. Waarom? Door de kou vernauwen de bloedvaatjes, waardoor de toevoer naar onze spieren en onze organen afneemt. Het resultaat: een verhoogd risico op blessures tijdens de winter. Riskante weersomstandigheden moeten u er ook van weerhouden te gaan sporten bij koud weer: sneeuw, ijzel, wind… gaan vaak gepaard met nare valpartijen.

 

Zich voorbereiden op de kou

Sporten in de winter, dat betekent ook bepaalde regels in acht nemen om te vermijden dat u kou vat of uitdroogt, en het betekent het organisme de energie geven die nodig is voor de inspanningen. Volg onze goede adviezen om zonder risico te kunnen trainen.

 

1. Zich uitrusten

Voordat u naar buiten gaat, moet u bedenken wat u nodig hebt. Wanneer het koud is, wordt onze energie grotendeels gebruikt om het lichaam warm te houden. Daarom dient u zich goed te bedekken met meerdere lagen kleding. Maar niet té goed! Want hoe actiever u bent, hoe meer het lichaam opwarmt en hoe meer u transpireert… en vochtigheid geleidt juist de koud, dus door transpiratie koelt het lichaam af. Wanneer uw lichaam afkoelt, dan leidt de bloedstroom daaronder, waardoor u een hoger risico loopt op blessures. Draag bij voorkeur isolerende en ademende synthetische materialen, waardoor u tijdens het sporten droog blijft. Bescherm vooral de uiteinden van uw lichaam, die worden het meest blootgesteld aan de kou. Draag een muts, handschoenen. Als de temperatuur ijzig is, probeer dan voeten- en handenwarmers.

 

2. Zich opwarmen

Kou betekent risico op blessures! Koste wat kost willen sporten is een mooi streven, maar in de winter is voorzichtigheid geboden. En sleutelwoord voor een goed begin van een trainingssessie is: warming-up. Uw lichaamstemperatuur moet omhoog om uw spieren op te warmen en beter te presteren, vooral wanneer het koud is. Bij een goede fysieke voorbereiding verwijden de bloedvaten zich en is de bloedcirculatie optimaal op het moment van de inspanning. Kies voor actieve strekoefeningen om spierscheuring te voorkomen: series knieën omhoog, hielen naar de billen, squats, zijwaarts rennen… Voor de cardio kunt u ook even touwspringen. Aarzel niet om extra de tijd te nemen voor uw warming-up: bij koud weer duurt het langer voordat uw spieren, gewrichtsbanden en pezen zich ontspannen.

 

3. Licht eten

Meer vet eten wanneer het koud is: waar of niet waar? Marie Fauchille, voedingsdeskundige bij Aptonia, geeft antwoord: "Wanneer het koud is, moet de sportman vooral voldoende energie binnenkrijgen om het energieverbruik te dekken. Op het bord betekent dit niet dat men meer vetten moet eten, maar eerder meer koolhydraten innemen (complexe koolhydraten of trage suikers - granen, pasta, rijst, peulvruchten, aardappelen, enz.), en juist minder vetten. Denis RICHE, Frans micronutritie expert, zei hierover 'de beste voedingsstoffen voor inspanningen bij koud weer zijn die welke de spieren beter laten werken, dat zijn voedingsstoffen op basis van koolhydraten. De sportman heeft geen vetlaag nodig als hij goed is gekleed, genoeg eet en in beweging blijft. »

 

4. Drinken

We hebben minder dorst in de winter dan bij mooi weer, maar vergeet niet om voldoende te drinken. Onthoud dat we net zo veel transpireren bij koud weer als in de zomer. Koude lucht is minder vochtig dan warme lucht, waardoor vochtverlies via de luchtwegen wordt gestimuleerd. Hebt u tijdens het sporten in de winter bijvoorbeeld wel eens die onprettige tintelingen in de keel gevoeld? Zowel in de sportzaal als buiten, vergeet niet regelmatig te drinken: Neem ongeveer iedere tien minuten een mondvol.

 

5. Ga naar binnen!

Is het te koud om te trainen? Niets aan de hand, met Domyos is alles mogelijk! Waarom niet op de loopband, de crosstrainer of de roeimachine stappen om uw training voort te zetten? Thuisfitness op cardio-training apparatuur is een goede manier om te werken aan uw fysieke conditie, onder alle weersomstandigheden! Waarom is het goed? U verbetert uw cardiovasculaire systeem, u bouwt spieren op, u valt af en kunt u helemaal uitleven - en dat alles lekker thuis. Denk ook aan fitnesslessen in groepsverband, er zijn er voor alle smaken: fietsen, boxen, Zumba®, BBB, steps, stretching…

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
BODYBUILDING
conseils-cross-astuce-5-astuces-pour-passer-hiver

Vindt u het lastig om afscheid te nemen van het zomerseizoen? Als u opziet tegen de winter, dan hebben we 4 tips voor u die u helpen de winter door te brengen in topvorm.

NAAR BOVEN