conseils-multisports-corps-sante-cafe-et-sport

KOFFIE EN SPORT: GAAT DAT SAMEN?

Je hoort tegenstrijdige dingen over de invloed van cafeïne op sporters. Velen vragen zich af of ze nu koffie mogen drinken wanneer ze regelmatig aan sport doen.

 

Het antwoord luidt: ja, maar met mate! De verschillende studies over dit onderwerp spreken elkaar tegen, maar algemeen wordt gesteld dat koffie een gunstig invloed kan hebben op sportbeoefening wanneer het in redelijke hoeveelheden wordt gedronken, maar wanneer het in grote hoeveelheden wordt verbruikt kunnen de gevolgen nefast zijn!

 

Koffie, goed voor de sportprestaties

Het is algemeen bekend dat koffie het organisme stimuleert, in het bijzonder het zenuwstelsel en de hersenfuncties. Het is opwekkend, houdt ons scherp en versnelt het hart. Omwille van die eigenschappen van cafeïne zouden we kunnen gaan denken dat het onze lichamelijke prestaties kan verbeteren.Sommige studies tonen ook aan dat cafeïne vermoeidheid vermindert, het hart stimuleert evenals de ademhaling en zorgt voor een beter verbruik van vetten.

 

Heel wat sporters gebruiken cafeïne om te vermageren omdat wordt aangenomen dat 200 tot 300 mg cafeïne (wat overeenkomt met 1 tot 2 kopjes koffie) voor een duurtrainingssessie ervoor zorgt dat het lichaam meer vetten en minder glycogeen (koolhydraten opgeslagen in de spieren) verbrandt. Bijgevolg zou je door het drinken van koffie sneller vetten verbranden tijdens het sporten.

 

De positieve invloeden van cafeïne hangen echter af van het soort sport en de intensiteit van de sportbeoefening. Dat betekent dat ze tot uiting komen bij een matige inspanning op een nuchtere maag, op ongeveer 70% van de maximale hartslag, maar in dat geval kan koffie dan weer spijsverteringsproblemen geven. Op dezelfde wijze zou cafeïne op grote hoogte (2900 m) een positieve invloed hebben op het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan hypoxie, dat wil zeggen zuurstofgebrek in de weefsels.

 

Koffie, ja maar in kleine hoeveelheden

Ook al tonen sommige studies aan dat koffie in redelijke hoeveelheden de sportprestaties kan verbeteren, toch moet je er niet mee overdrijven. Vanaf 3 koppen per dag kan koffie, in combinatie met sport, leiden tot brandend maagzuur, diarree en pijnlijke krampen van de galblaas. Koffie veroorzaakt ook zenuwachtigheid, slapeloosheid en hartkloppingen. Daarom wordt het afgeraden voor mensen met hartproblemen.

 

Bovendien leidt een overmatig gebruik van koffie tot een verzwakking van de zenuwen en het immuunsysteem en een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten, osteoporose en bloedarmoede. Voldoende om een sporter ongerust te maken!

 

Tot slot, en daar zit 'm de kneep, heeft een recente studie aangetoond dat koffie de neiging zou hebben om de bloedstroom ter hoogte van het hart te verdunnen (met 22%!) en dus een zuurstofgebrek in het lichaam zou veroorzaken. Daardoor zou het hart zich niet kunnen aanpassen aan de geleverde inspanning en dit kan gevaarlijk zijn voor de sporter van wie de spieren veel zuurstof nodig hebben tijdens de inspanning. Die studie spreekt de eerste studie tegen die beweerde dat koffie de sportprestaties verbeterde en op dit ogenblik is er geen enkel element dat ons de voorkeur doet geven aan een van beide studies …

NAAR BOVEN