HOE TANK JE VOLOP ENERGIE IN DE ZOMER?

Start de dag met een ontbijt boordevol energie

Na een hele nacht zonder eten en in het vooruitzicht van een nieuwe dag, is het ontbijt de maaltijd die de toon aangeeft, zowel voor je lichaam als voor je geest. Het moet ongeveer een kwart van de dagelijkse voedingsbehoefte dekken.

Een evenwichtig ontbijt bestaat uit:

  • Een graanproduct (brood, granen, beschuiten ...) voor de nodige energie

  • Een zuivelproduct (melk, yoghurt, kwark...) voor de calcium die je nodig hebt,

  • Een stuk vers fruit voor de vitamines,

  • Een drank om de dag goed gehydrateerd te starten.

 

Fruit: energiebommetjes...

Fruit is heel belangrijk voor je gezondheid, want het zit barstensvol stoffen die micronutriënten worden genoemd: vitamines, mineralen, vezels en antioxydanten die het organisme beschermen.

 

Je hoort vaak zeggen dat vitamines energie leveren! En toch bevatten ze geen calorieën! In werkelijkheid leveren vitamines op zich geen energie, maar ze spelen een rol in de vitaliteit van het organisme. Wat vitamines zo onmisbaar maakt, is dat ze het lichaam helpen bij de opname van energie uit alles wat we eten en drinken. Vitamines zijn dus essentiële stoffen die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Onze voeding is voor ons lichaam de enige bron van vitamines.

Geniet nu van seizoensfruit, in de zomer is er een overvloed aan lekkere en kleurrijke fruitsoorten. Eet elke dag minstens twee of drie stukken fruit.

 

Voedingsstoffen die zorgen voor meer energie

  • Water

Water drinken is de eenvoudigste en snelste manier om te zorgen voor meer energie. Door uitdroging daalt het energieniveau van het organisme, en dat leidt tot humeurschommelingen en verstoort de energiewerking van je lichaam.

Zetmeelhoudende producten

Zetmeelhoudende producten zijn rijk aan complexe koolhydraten. Koolhydraten zijn essentiële voedingsstoffen die het organisme een hele dag lang voorzien van energie. Zetmeelhoudende producten hebben vaak de kwalijke reputatie dat ze dikmakers zouden zijn. Dat is een vergissing, want doordat ze rijk zijn aan koolhydraten zijn ze onmisbaar voor - onder meer - onze spieren en hersenen. Koolhydraten vormen de belangrijkste brandstof voor het organisme. Ze worden alleen opgeslagen in de vorm van vet als je ermee overdrijft. 

  • Pollen

Pollen zijn een bijzonder rijke bron van vitamine B. Ze helpen om vermoeidheid doeltreffend te bestrijden.

  • Noten

Noten bevatten veel omega 3, een essentieel vetzuur dat de aanmaak van cortisol (een stresshormoon) kan vertragen doordat het het serotoninegehalte verhoogt (humeurhormoon). Bovendien zijn noten bijzonder rijk aan vitamine E en B en aan mineralen als kalium, magnesium, calcium en ijzer.

Op die manier zijn noten ideaal als tussendoortje.

  • Chocolade

Pure chocolade is rijk aan magnesium, een mineraal dat vermoeidheid, stress en angst bestrijdt. Wanneer je chocolade eet, verhoogt de aanmaak gestimuleerd van endorfine, het gelukshormoon. Chocolade eten geeft je een gevoel van troost en verwennerij. Helaas moet je chocolade met mate eten, want het bevat veel vetstoffen. Maar een stukje pure chocolade per dag kan een lekkere afsluiter van de maaltijd zijn...

  • Citrusvruchten

Citrusvruchten bevatten heel veel vitamine C. Die vitamine is een krachtig antioxidant omdat het een echte boost geeft aan ons immuunsysteem en helpt om beter bestand te zijn tegen bacteriële agressies.

Nu heb je alle troeven in handen voor een energieke, vrolijke zomer.

NAAR BOVEN