HOE KIES IK EEN HOMETRAINER

Je wilt thuis trainen, je fysieke conditie opbouwen en je prestaties verbeteren? Kies dan voor een hometrainer voor een optimale conditietraining! Ontdek onze tips om het juiste materiaal te kiezen.

 

 

 

Alvorens een keuze te maken, even de juiste redenen voor deze aanschaf op een rijtje

Een hometrainer is toegankelijk voor iedereen en goed voor het hele gezin. Het is een duurzaam toestel met een lange levensduur. Je traint gewoon thuis en hangt niet af van de grillen van het weer en dit het hele jaar door! Met een hometrainer kan je:

 • Werken aan je conditie: het is een perfecte manier om terug in conditie te raken en je prestaties te verbeteren

 • Afvallen: de hometrainer helpt je om vetten te verbranden. In combinatie met een aangepast dieet, kan je op die manier iets aan je figuur doen

 • Je hartspier verstevigen zonder hem geweld aan te doen: de hometrainer vergroot de cardiovasculaire uithouding

 • Je lichaam trainen: met de hometrainer versterk je je spieren zonder gevaar voor je gewrichten

 

Welke hometrainer voor welk gebruik?

Voor elk wat wils! De hometrainer die je kiest, hangt af van het beoogde gebruik en beantwoordt dus aan een of meerdere vooraf vastgelegde doelstellingen. Sportief gebruik? Kies dan voor een model waarbij de rug naar voren gebogen is, om het trapvermogen te vergroten. Een "rustiger" gebruik, bijvoorbeeld om gewicht te verliezen? Dan is een fiets waarop je "met rechte rug" zit de juiste keuze.

 

Revalidatie: spierversterking in alle zachtheid

Is de hometrainer bestemd voor revalidatie, dan telt het zitcomfort veeleer dan de prestatie en de trapkracht. Voorrang gaat dan naar comfort voor de onderrug: kies voor een fiets met een rechte houding. Een semi-ligfiets  is goed om te lendenstreek te trainen en om rugpijn tegen te gaan.

 

Cardiotraining voor regelmatig gebruik

Voor cardiotraining met langere trainingssessies (langer dan een half uur) is een gemengde houding aangewezen met het oog op een goede rughouding en een comfortabele trapkracht. De gebruiker die regelmatig van houding verandert vindt op die manier een goed evenwicht tussen uithouding en comfort.

 

Prestatiegericht gebruik voor intensieve trainingen

Wanneer de hometrainer dient om een sportprestatie voor te bereiden en een intensievere cardiotraining impliceert, is de trapkracht van extra groot belang. De houding van de gebruiker is vooraf bestudeerd, om een maximaal vermogen te kunnen ontwikkelen, afhankelijk van het beoogde doel. De rug is daarom naar voren gebogen.

 

Welke technische eigenschappen voor welke gebruikersvoordelen?

 

Prestatie

 • De soepelheid van de trapbeweging: wat is de impact tijdens het gebruik?

   Comfortabel trappen is in de eerste plaats in één soepele beweging trappen. Het klopt dat het gewicht van het wiel een belangrijke rol speelt in de vloeiendheid van de trapbeweging, maar er is meer. Andere elementen die een directe invloed op het trapcomfort hebben, zijn onder andere de gewichtsverdeling van het wiel en de transmissie.

   De Domyos-transmissies werden ontwikkeld om zo vloeiend mogelijk te kunnen trappen. Zo kan een wiel van 3,5 kg veel meer trapcomfort geven dan een wiel van 6 kg. Als je een toestel probeert, moet je ongeveer weten welk trapcomfort je zoekt om lang en soepel te kunnen trainen!

    

   • De weerstand: mechanisch of gemotoriseerd?

   De weerstand is een van de belangrijkste criteria bij de keuze van een hometrainer. Je kunt er je inspanning mee doseren en de stabiliteit is ook beter.

   De Domyos hometrainers zijn meestal uitgerust met een magnetische weerstand: remmen gaat zonder wrijving en geruisloos. De trapweerstand wordt rechtstreeks ingesteld op de console van de fiets.  Met dit systeem kan je kiezen uit meerdere moeilijkheidsgraden en een gevarieerd aanbod van programma's met verschillende moeilijkheid aangepast aan elke inspanning. Je kiest het programma in functie van je doel: calorieën verbranden, je voorbereiden op een zware inspanning, enz.

   Het andere systeem, de zogeheten mechanische afstelling waarmee ondermeer de VM 190 is uitgerust, is gebruiksvriendelijk: door aan de knop te draaien ga je een kabel bedienen, die de magneet dichter bij het vliegwiel brengt. Zo wordt de weerstand groter en gaat het trappen "zwaarder". 

    

   De console

   De hometrainers zijn uitgerust met een console waar je alle basisgegevens met betrekking tot je gebruik kunt van aflezen: snelheid, afgelegde afstand, duur, gemiddeld aantal verbrande calorieën.

   Let op de meetinstrumenten en de verschillende programma's waarmee je je prestaties en vooruitgang kan evalueren, de compatibiliteit (coaching of MP3). Bepaalde modellen geven ook de hartslag aan en worden geleverd met een hartslagmeter die de meest precieze informatie verstrekt.

   De kwaliteit en de grootte van de informatie op de display moeten correct zijn, let op de leesbaarheid (schermgrootte, displayverlichting).

    

   Gebruikscomfort

   Controleer de onderdelen die instaan voor het comfort.

    

   • Het zadel en het stuur

   Geef de voorkeur aan in de hoogte en diepte verstelbare zadels en sturen. De zadelhoogte moet zo afgesteld zijn dat het been lichtjes gebogen is wanneer de pedaal in zijn laagste stand staat.

   De Domyos-hometrainers zijn geschikt voor gebruikers van 1,55 mm tot 1,95 m. Sommige zadels kunnen ook horizontaal bijgeregeld worden. En op bepaalde hometrainers kan je zelfs de stuurhoogte en -kanteling aanpassen. Een hometrainer als de VM 510 van Domyos werd zodanig ontworpen dat het afstellen zichzelf uitwijst. Zo kan elke gebruiker met "rechte rug" trainen.

    

   • Toeclips of pedaalriemen

   Voor een betere spiertraining. Wat de toegankelijkheid betreft: een open frame vergemakkelijkt het opstappen (belangrijk bij beperkte mobiliteit).

    

   • Maximaal gewicht gebruiker

   Controleer goed het totale gewicht in verhouding tot het gewicht van de gebruiker.  Alle Domyos-toestellen hebben een maximaal gebruikersgewicht van 130 kg.

    

   • De stabiliteit

   Let erop dat je hometrainer is uitgerust met een stabilisatiesysteem, zodat de fiets op elke ondergrond stevig blijft staan bij het opstappen en tijdens het fietsen.

    

   • Gemakkelijke opstap

   Controleer of het frame van de hometrainer voldoende ruimte biedt zodat het op- en afstappen makkelijk gaat. Dit is vooral van toepassing voor wie de hometrainer gebruikt om te revalideren of voor oudere gebruikers.

    

   • Transportsysteem 

   Hometrainers uitgerust met wieltjes zijn bijzonder handig: de Domyos hometrainers zijn hiermee uitgerust en zijn dus makkelijk verplaatsbaar wanneer je het toestel ergens wil opbergen.

    

    

   FITNESS CARDIO

   Heb je zojuist een hometrainer gekocht en vraag je je af hoe de hometrainer goed te gebruiken? Ontdek de weldadige effecten van dit apparaat en volg onze tips om met de oefeningen te beginnen.

   NAAR BOVEN