HOE KIES IK EEN CROSSTRAINER

De keuze van een crosstrainer hangt af van het doel dat je wil bereiken: hervatting van een fysieke activiteit? De conditie onderhouden? Revalidatie? Voorbereiding op een andere sport? Wij geven je graag de nodige tips om ten volle van de voordelen te kunnen genieten: cardio- en conditietraining zonder de gewrichten teveel te belasten.

 

Alvorens een keuze te maken, even de juiste redenen voor deze aanschaf op een rijtje

Een crosstrainer is toegankelijk voor iedereen en goed voor het hele gezin. Het is een duurzaam toestel met een lange levensduur. Je traint gewoon thuis en hangt niet af van de grillen van het weer en dit het hele jaar door!

De crosstrainer is een erg compleet toestel want je combineert cardiotraining en spierversterking van boven- en onderlichaam. De beweging is erg zacht en niet belastend voor de gewrichten.

 

Voordelen?

 • Werken aan je conditie: het is een perfecte manier om terug in conditie te raken en je prestaties te verbeteren

 • Afvallen: de hometrainer helpt je om vetten te verbranden. In combinatie met een aangepast dieet, kan je op die manier iets aan je figuur doen

 • Je hartspier verstevigen zonder hem geweld aan te doen: vergroot de cardiovasculaire uithouding

 • Fysieke voorbereiding: je spieren versterken zonder risico voor de gewrichten

 

Welke crosstrainer voor welk gebruik?

Voor elk wat wils! De crosstrainer die je kiest, hangt af van het beoogde gebruik en beantwoordt dus aan een of meerdere vooraf vastgelegde doelstellingen. Hoe sportiever het gebruik, hoe belangrijker de trapfrequentie en -soepelheid worden voor je comfort en prestatie.

 

Revalidatie: spierversterking in alle zachtheid

Wie lichtjes wil trainen of aan een revalidatie bezig is, heeft in de eerste plaats comfort nodig. Prestatie is van minder groot belang. Een comfortabele rughouding krijgt daarbij voorrang, het trapvermogen maakt minder uit. De Domyos-toestellen zijn zo ontwikkeld dat ze een rechte rug verzekeren tijdens het gebruik. Alle crosstrainers uit ons gamma zijn dus geschikt.

 

Cardiotraining:regelmatig gebruik of intensieve training

Voor een intensievere cardiotraining, om je voor te bereiden op een sportieve inspanning of voor een gebruik gericht op "prestatie", moet je af en toe van houding kunnen veranderen, voor meer variatie en comfort. In dat geval kies je best voor crosstrainers met mobiele hendels, een kantelbaar stuur en een hogere trapfrequentie.

 

Let op je houding

Zorg ervoor dat je altijd een rechte rug hebt! Een crosstrainer die goed is gemaakt, zorgt ervoor dat je altijd in de juiste houding staat. Of je nu de mobiele hendels gebruikt of het vaste stuur, met deze houding spreek je je buikspieren en het boven- en onderlichaam efficiënt aan. Zo train je op een duurzame manier.

 

Welke technische eigenschappen voor welke gebruikersvoordelen?

Prestatie

De prestatiebepalende criteria zijn:

 

 • De soepelheid van de trapbeweging:

Comfortabel trappen is in de eerste plaats in één soepele beweging trappen. Het klopt dat het gewicht van het wiel een belangrijke rol speelt in de vloeiendheid van de trapbeweging, maar er is meer. Andere elementen die een directe invloed op het trapcomfort hebben, zijn onder andere de gewichtsverdeling van het wiel en de transmissie.

De Domyos-transmissies werden ontwikkeld om zo vloeiend mogelijk te kunnen trappen. Zo kan een wiel van 3,5 kg veel meer trapcomfort geven dan een wiel van 6 kg. Als je een toestel probeert, moet je ongeveer weten welk trapcomfort je zoekt om lang en soepel te kunnen trainen!

 

Afhankelijk van het doel zal de efficiëntie van je training ook afhangen van de trapfrequentie, die bepaald wordt door de diameter van het vliegwiel. Hoe groter de diameter, hoe groter de bewegingen.

 

 • De weerstand

De weerstand is een van de belangrijkste criteria bij de keuze van een hometrainer. Je kunt er je inspanning mee doseren en de stabiliteit is ook beter.

 

 • Het weerstandsysteem: mechanisch of motorisch?

Een mechanisch regelsysteem is heel eenvoudig: door aan de knop te draaien ga je een kabel bedienen, die de magneet dichter bij het vliegwiel brengt. Zo wordt de weerstand groter en gaat het trappen "zwaarder". 

Bij een "motorisch" systeem kan je de trapweerstand via de console regelen. Dit systeem biedt een dubbel voordeel: Je hebt de keuze uit meerdere moeilijkheidsgraden. Enkel met dit systeem kan je verschillende programma's in de fiets verwerken, "ritten" met automatisch wisselende moeilijkheidsgraad, voor een gevarieerde training. Voor elk target is er een programma (calorieën verbranden, je voorbereiden op een zware inspanning, enz.).

 

De console 

De hometrainers zijn uitgerust met een console waar je alle basisgegevens met betrekking tot je gebruik kunt van aflezen: snelheid, afgelegde afstand, duur, gemiddeld aantal verbrande calorieën.

Let op de meetinstrumenten en de verschillende programma's waarmee je je prestaties en vooruitgang kan evalueren, de compatibiliteit (coaching of MP3). Sommige modellen meten ook de hartslag (voor een optimale precisie raden we aan om voor een model te kiezen met bijgeleverde hartslagband, zoals de VM 710). De kwaliteit en de grootte van de informatie op de display moeten correct zijn, let op de leesbaarheid (schermgrootte, displayverlichting).

 

Gebruikscomfort

Controleer de onderdelen die instaan voor het comfort.

 

 • Maximaal gewicht gebruiker

Controleer goed het totale gewicht in verhouding tot het gewicht van de gebruiker.  Alle Domyos-toestellen hebben een maximaal gebruikersgewicht van 130 kg.

 

 • De stabiliteit

Let erop dat je hometrainer is uitgerust met een stabilisatiesysteem, zodat de fiets op elke ondergrond stevig blijft staan bij het opstappen en tijdens het fietsen.

 

 • Gemakkelijk op te bergen

Transportsysteem: na het trainen kan je de fiets makkelijk verplaatsen. Elk model is uitgerust met wieltjes.

 

 

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
FITNESS CARDIO

Met de crosstrainer zet je tot 80% van je spieren aan het werk. En dat in alle zachtheid… Domyos, je fitnesspartner, helpt je om de kilootjes eraf te krijgen met de crosstrainer.

NAAR BOVEN