DANS: HOE BLESSURES VERMIJDEN?

(1)

Dans is een veeleisende discipline, die veel inzet en doorzettingsvermogen vraagt! Je rijgt de repetities aan elkaar en bent altijd bang voor die ene noodlottige blessure. Voorkomen is beter dan genezen, dus je vermindert het risico op een blessure best zoveel mogelijk. Hieronder vind je al onze tips. Volg ze op, en je kunt met een gerust hart dansen!

DE FACTOREN DIE MEESPELEN VOOR EEN BLESSURE

Blessures die je oploopt bij dansen op amateurniveau zijn eigenlijk altijd te wijten aan een slechte techniek.

 

Als je op expertniveau danst, zijn er meerdere factoren die kunnen meespelen bij de ontwikkeling van blessures. De belangrijkste oorzaak is te vinden in je trainingsritme. Je moet overtrainen vermijden. Als je je lichaam en je grenzen slecht kent, loop je het risico om verwoed de oefeningen aan elkaar te blijven rijgen en zo je spieren te vermoeien. Je spieren hebben dan geen tijd om zich te herstellen, wat niet alleen het risico op vallen en verkeerde bewegingen vergroot, maar ook een negatief effect zal hebben op je prestaties(gebrek aan concentratie en energie).

 

Denk er ook aan om een uitrusting (schoenen, accessoires, beschermingen) te gebruiken die speciaal aan jouw dicipline en bewegingen is aangepast. Het is in bepaalde vormen van dans belangrijk om schoenen te dragen die een goede ondersteuning aan de enkel bieden, of een kleed en kniebeschermers om je te beschermen bij figuren op de grond. Zorg voor een goede uitrusting!

 

Als je veel moet springen, en je danst op blote voeten of slecht aangepaste schoenen, loop je risico's omdat je voet niet beschermd wordt tegen de schokken bij het neerkomen op de grond.

 

Onthoud ook dat stress een factor kan zijn bij het oplopen van een blessure. Laat al je spanningen achter in de kleedkamer en gebruik je training om alles los te laten.

RISICOZONES VAN JE LICHAAM

De kwetsbaarste zones voor een danser zijn: de knieën, de enkels en de rug (ruggengraat).

 

Dansers lopen vaak blessures op omdat deze discipline zo veeleisend is:

de soepelheid die sommige dansen van de dansers vraagt kan gewrichtspijnen veroorzaken in de enkels, heupen en knieën.

 

Andere factoren zijn de talloze herhalingen van bepaalde bewegingen of technische houdingen. Hyperrotatie, bijvoorbeeld, kan je bekken vervormen en bepaalde ballethoudingen kunnen je ruggengraat krommen en een lumbale hyperlordose veroorzaken (kromme rug).

 

Bij overbelasting zijn het vaak de knieën en enkels die het als eerste begeven. Je wordt steeds vermoeider, je let minder op, bent minder nauwkeurig... Een verkeerde beweging is dan snel gemaakt: verstuikte enkels, ontwrichte knieschijven, gewrichtsschade.

Heb je al gehoord van istmische spondylolisthesis? Die aandoening wordt veroorzaakt door beschadiging na oververmoeidheid van de lendewervels. In eerste instantie veroorzaakt dit rugpijn, maar na enkele jaren kan dit leiden tot zenuwpijn.

HOE BLESSURES VERMIJDEN?

Je hebt het ondertussen door, het is cruciaal om de juiste gewoontes aan te leren om blessures te vermijden zodat je met een gerust hart goed kunt trainen!

 

We zetten enkele tips op een rijtje:

 • Zorg voor een volledige training: spendeer voldoende tijd aan opwarming en stretchen. Als richtlijn kun je aanhouden dat je voor een dansles van 1,5 à 2 uur 10 minuten opwarming en 10 minuten stretchen moet voorzien.
 • Gebruik de juiste techniek: je houding is erg belangrijk bij het dansen. Je moet leren om je lichaam juist uit te lijnen zodat je niet teveel druk uitoefent op je nek en je rug.
 • Geef je lichaam tijd om te rusten en te herstellen. Ken je grenzen en leer de alarmsignalen herkennen die je lichaam je stuurt. Luister naar je lichaam!
 • Gebruik de juiste uitrusting bij je training: aangepaste kledij en schoenen. Denk er ook aan om beschermende en ondersteunende accessoires te gebruiken, zoals elleboog- en kniebeschermers. Dans op een daarvoor geschikte plaats.
 • Drink veel water! Drink regelmatig voor, tijdens en na de training. Een slechte hydratatie zorgt niet alleen voor slechte prestaties, maar kan ook tendinitis veroorzaken.
 • Fitness als aanvulling op je danstraining voor meer spierkracht en uithoudingsvermogen. Je lichaam zal er sterker van worden en de inspanningen van het dansen gemakkelijker kunnen dragen.

TRAININGSRITME EN RECUPERATIE

Je kunt alle dagen dansen als je je lichaam en je grenzen respecteert. Drink voldoende water en eet gezond. Stop en rust zodra je voelt dat je moe begint te worden, dit zal je prestaties alleen maar ten goede komen. Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen en oefeningen aan elkaar te kunnen rijgen. Luister voortdurend naar je lichaam en zorg dat je geen energieschuld opbouwt!

 

Als je één les van dit artikel onthoudt, laat het dan deze zijn: luister naar je lichaam! Dans moet een moment van persoonlijke expressie zijn, en geen martelsessie. Vergeet niet om ervan te genieten!

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
Balletpakje Sylvia met smalle bandjes voor meisjes zwart
9,99 €*
4.00 / 5 4 Reacties
  Kort dans T-shirt met korte mouwen voor meisjes zwart
  9,99 €*
  4.00 / 5 1 Reactie
   NAAR BOVEN