conseils-multisports-corps-sante-blessures-musculaires-qui-sont-elles

HERSTELLEN NA EEN WORKOUT

(8)

Een sportieve levensstijl en een evenwichtige voeding is de perfecte combinatie om gezond te blijven. Sport je regelmatig en wil je goed presteren, vergeet dan niet op tijd te recupereren. Door te recupereren, rehydrateer je je lichaam, vul je je energiereserves weer aan en ondersteun je het herstel van je spieren. Daarnaast verwijder je schadelijke stoffen die tijdens het sporten zijn vrijgekomen.

 

Waarom recupereren na een trainingssessie?

Na het sporten ben je vermoeid, maar ook je spieren hebben afgezien. Door inspanning en herstel af te wisselen, ga je beter presteren. Als je niet of onvoldoende recupereert, kan je lichaam niet herstellen. Je raakt uitgeput en dus overtraind, oververmoeid of loopt blessures op.

Recuperatie zorgt ervoor:

  • dat je efficiënt kan verder trainen,

  • dat je beter presteert,

  • dat je minder snel geblesseerd raakt.

 

Wanneer recupereren?

De herstelfase begint net na het einde van de training. Die periode noemen we ook wel het "metabolisch venster", een soort van gunstige toestand om voedingsstoffen op te nemen. Zoek dus een efficiënt systeem om je tekorten snel aan te vullen. De fase begint zo'n 15 minuten na de workout en duurt ongeveer 4 uur. Het lichaam neemt dan zeer goed koolhydraten en eiwitten op.

 

Het belang van hydratatie

Tijdens het sporten stijgt onze temperatuur, waardoor we vocht verliezen in de vorm van transpiratie. Ons organisme bevindt zich daardoor in een constante, min of meer ernstige, staat van deshydratatie. Vochtverlies compenseren na het sporten is dan ook cruciaal voor een goede werking van ons lichaam.

Ik raad je aan om net na de inspanning 500ml water te drinken dat rijk is aan mineralen, met kleine slokjes.

 

Je energievoorraad weer aanvullen

Elke inspanning put je energievoorraad uit. Tijd om die weer aan te vullen dus. Je energievoorraad aanvullen is essentieel om goed te herstellen tussen de trainingen door en niet uitgeput te raken. Zo kan je je prestaties geleidelijk opbouwen.

Ik raad je aan om net na de inspanning ongeveer 1g koolhydraten in te nemen per kilo lichaamsgewicht per uur.

 

Eiwitten voor een beter herstel

Tijdens de herstelfase bevorderen eiwtten het herstel van je spieren. Voor een optimaal effect is het belangrijk dat je de eiwitten zo snel mogelijk na de training inneemt.

Neem tussen 15 en 20g eiwitten meteen na de training voor een optimaal herstel. Eiwitten worden beter opgenomen in combinatie met koolhydraten. Ik raad je daarom aan om koolhydraten toe te voegen aan je portie eiwitten tijdens de herstelfase.

 

Recupereren in de praktijk

Help je lichaam sneller te herstellen na het sporten en kies uit verschillende mogelijkheden. Aptonia doet je alvast een paar voorstellen:

- 1 flesje recovery drink : handig want alles in één

- 1 flesje ISO + 2 after sport proteïnerepen

- 1 liter water + 2 after sport proteïnerepen + 1 banaan

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN