JE FITNESSBANK GOED GEBRUIKEN

Wat zijn de basisinstructies om een fitnessbank te gebruiken, in een fitnesszaal of thuis? Volg de onderstaande basistips om je materiaal voor powertraining goed en juist te gebruiken.

 

Waarom een fitnessbank gebruiken?

De fitnessbank is een onmisbaar hulpmiddel voor krachttraining. Het is de perfecte aanvulling op trainingen in de zaal. Het is een doeltreffend toestel om je lichaam strakker te krijgen en je spierkracht en -volume te ontwikkelen, door gewichten te tillen met behulp van een halterstang, gietijzeren schijven die je naar wens kunt verwisselen en halters. Zo wordt een hele waaier aan gevarieerde oefeningen mogelijk om bepaalde spiergroepen gericht te trainen, denken we aan: liggend bankdrukken (borstspieren), sit-ups (buikspieren), leg extension (quadriceps, hamstrings), lat pulldowns (voor de borst of de nek), de curl (biceps). Een fitnessbank is vaak heel compact, omdat de meeste modellen opklapbaar en compact zijn.

 

De juiste afstelling

Vooraleer je begint te trainen op een fitnessbank, mag je niet vergeten om de stabiliteit van het toestel te controleren, na te gaan of alle onderdelen wel goed vastzitten en checken welk gewicht de staafhouders maximaal kunnen dragen. Regel de houders in de hoogte om gemakkelijker vlak (ontwikkeling van de borstspieren), incline (ontwikkeling van de bovenste borstspieren) of decline (ontwikkeling van de onderste borstspieren) te trainen.  Bepaal de kanteling van de rugleuning in functie van de spieren die je wilt trainen. Hoe sterker de bank naar voren is gekanteld, hoe meer je je schouders gaat belasten.

 

De juiste houding

Omdat je bewegingen niet begeleid worden op een fitnessbank, is het enorm belangrijk dat je een aantal basistechnieken onder de knie hebt voor je aan het trainen gaat. Vraag bij twijfel raad aan een professional of iemand uit je omgeving met ervaring om je te helpen bij de bewegingen. Te onthouden: terwijl je oefeningen doet moet je rug mooi tegen de rugleuning zitten. Je billen moeten stevig op de zitting rusten, je buikspieren moeten opgespannen zijn. Train je met de bicepssteun, houd je rug dan recht en je buikspieren strak.

 

Onderhoud

Veeg na elke sessie alle kussens goed af, zo worden ze niet aangetast door je zweet. Controleer om de 6 maanden of alle schroeven en moeren nog goed vastzitten.

 

Training

Met een fitnessbank kan je alle spieren in je lichaam trainen. We raden aan om een krachttrainingsprogramma te volgen dat is afgestemd op je doel en op je fysieke capaciteiten. Train de spieren van je bovenlichaam en de spieren van je onderlichaam op verschillende dagen. Vergeet ook niet om jezelf de nodige recuperatietijd te gunnen, onmisbaar om je spiermassa te doen aangroeien.

 

Een krachttraining op de fitnessbank kan een hal uur tot anderhalf uur in beslag nemen. Om je lichaam te laten wennen aan deze nieuwe inspanning, moet je erop letten dat je de duur van je trainingen geleidelijk optrekt. Overdrijf in het begin dus ook zeker niet met het gewicht dat je tilt. Hou je zo strikt mogelijk aan je trainingsschema om op termijn een optimaal resultaat te boeken. En onderschat zeker ook niet het effect van stretchen na een training.

 

 

 

Ziezo, dit zijn een paar nuttige tips die van pas kunnen komen als je op een fitnessbank kruipt. Vraag voor je begint gerust om raad aan een sportcoach om je doelstellingen te bepalen en een trainingschema uit te stippelen.

Vote
Total votes: 0
Een beoordeling plaatsen
Vanaf
99,99 €79,99 €*
4.67 / 5 3 Reacties
  BODYBUILDING
  conseils-sculpt-exercice-6-exercices-banc-de-musculation

  In 6 basisoefeningen leer je op een gemakkelijke manier je spieren te verstevigen, dankzij een onmisbaar toestel: de fitnessbank.

  BODYBUILDING
  conseils-sculpt-bien-choisir-banc-musculation

  Je moet met verschillende zaken rekening houden bij de keuze van je fitnessbank: je ervaring, je kracht, het beoogde gebruik, de gewenst oefeningen en de frequentie. Volg de gids.

  NAAR BOVEN