ENDORFINES: SPORTEN MAAKT GELUKKIG!

(3)

Wat zijn endorfines? Het zijn de stoffen die verantwoordelijk zijn voor een gevoel van welbehagen na een lichamelijke activiteit. Domyos vertelt je meer over die geluksmolecules …

 

Volgens veel sporters zorgt lichaamsbeweging voor een gevoel van euforie, lichtheid en kracht… Dit gevoel van welbehagen wordt veroorzaakt door endorfines. Endorfines werden ontdekt in 1975 en worden beschouwd als "opiaten" omdat ze hetzelfde effect hebben als opium of morfine. Het zijn echte natuurlijke drugs die sporters het gevoel van welzijn geven en zorgen voor een sereen gevoel.

 

Sporten en het vrijkomen van endorfines

Endorfines zijn molecules die worden vrijgegeven door de hersenen, meer bepaald door de hypothalamus en de hypofyse. De activiteit waarbij het meest endorfines vrijkomen is zonder enige twijfel sport, en dat tijdens het sporten en nog vele uren daarna.

 

Het betreft een natuurlijke morfine  die wordt geproduceerd door ons organisme. Wanneer de molecules zijn vrijgekomen, verspreiden ze zich in het centraal zenuwstelsel, in alle weefsels en in het bloed. De hoeveelheid endorfines die wordt geproduceerd door ons lichaam hangt af van de intensiteit, de duur, maar ook de aard van de lichamelijke inspanning. Zo worden bij duursporten meer endorfines aangemaakt dan bij andere sporten: hardlopen, fietsen, zwemmen, sneeuwschoenwandelen, langlaufen, zaalsporten van het type cardiotraining, aerobic, step

 

Om een optimale hoeveelheid endorfines vrij te maken is een inspanning van minstens 30 tot 45 minuten op een comfortabel duurtempo nodig, een tempo waarbij je nog kunt praten en waarbij de ademhalingscapaciteit voor meer dan 60% worden gebruikt. De hoeveelheid endorfines kan in dat geval 5 keer groter zijn dan in rust! Een onvervalst geluksgevoel!

 

Het effect van endorfines op sporters

Het is bewezen dat endorfines een effect hebben op het organisme dat te vergelijken is met dat van morfine of opium. Door te sporten kun je die effecten dus voelen, waardoor sporters een gevoel van welzijn krijgen. Die laatste beschrijven de gevoelens die ze ervaren na ongeveer dertig minuten trainen als een moment van euforie, een gevoel van kracht, alsof ze zich zonder enige inspanning kunnen bewegen, een gevoel van extase.

 

Anxiolytische werking

In de eerste plaats heeft sporten, net als morfine, een anxiolytische werking, dat wel zeggen het vermindert negatieve emoties en gevoelens. Wie dus regelmatig aan sport doet, heeft vaak veel minder last van stress dan mensen die niet aan sport doen. Maar om angst te verminderen, moet je gedurende minstens 20 minuten trainen op 70% van je maximale hartslag. Die werking kan tot 6 uur na de inspanning aanhouden.

 

Antalgische werking

Op de tweede plaats zorgen endorfines voor een vermindering van pijn dankzij hun antalgische werking. Doordat ze vrijkomen, verhoogt de pijndrempel en dat tot 4 uur na de aanmaak. Door die vermindering van spier- en peespijn kunnen sporters hun prestaties volhouden, maar kunnen ook bepaalde tekenen van een infarct onopgemerkt blijven, wat ernstige gevolgen kan hebben.

 

Vermoeidheid verminderen

Tot slot zorgen endorfines ervoor dat je minder snel buiten adem raakt bij de inspanning en langer kunt doorgaan door hun invloed op het hart en de ademhaling.

 

Omwille van de gunstige werking van endorfines kan iemand die geregeld aan sport doet soms het gevoel krijgen verslaafd te zijn aan het sporten. Die verslaving is niet lichamelijk omdat endorfines heel snel worden afgebroken door enzymes van het organisme, maar is psychologisch. Sporters zijn verslaafd aan het geluksgevoel dat ze krijgen bij het beoefenen van hun sport. Ze houden van hun sport en daarom is voor hen vaak ondenkbaar dat ze ermee stoppen, zelfs al is het maar tijdelijk.

 

We willen er hier echter wel op wijzen dat sporten, dankzij de endorfines, uiterlijke tekenen van een lichte of matige depressie kan verminderen maar sporten alleen kan een depressie niet behandelen. Een psychotherapeut raadplegen blijft dus noodzakelijk.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
Vanaf
399,95 €349,99 €*
4.20 / 5 13 Reacties
  Vanaf
  499,99 €399,99 €*
  4.70 / 5 3 Reacties
   FITNESS CARDIO
   conseils-cross-astuce-4-bons-plans-pour-garder-la-motivation

   Als je beslist om opnieuw te beginnen sporten, dan meen je het! Hoe kan je er echter voor zorgen dat je nooit zal opgeven? Wij hebben 4 tips die je helpen om opnieuw te beginnen fitnessen en gemotiveerd te blijven, koste wat het kost.

   (7)
   NAAR BOVEN