Een strak buikje tegen de zomer!

Het is die eeuwige kwelling wanneer de zomer voor de deur staat: vermageren ter hoogte van je buik om je beter te voelen in je badpak! Hier alvast een aantal tips voor een zomer in topvorm, mét een plat, strak en knap buikje!

 

Je hebt er alles al over gelezen, en elke zomer opnieuw kwelt diezelfde vraag je geest: "*durf ik wel een bikini aantrekken met mijn kleine vetrolletjes en bol buikje?" Als je de volgende vorm- en afslanktips volgt, is dat geen enkel probleem.

 

Om af te slanken aan de buik, moet je eten!

4 kleine maaltijden zijn beter dan 3 stevige! Het lijkt evident, maar toch zijn professoren, diëtisten en voedingsdeskundigen het er nog steeds niet over eens! In werkelijkheid gaat het vooral om sociale en culturele gewoonten, het belangrijkste is dat je de juiste voeding kiest en lang genoeg kauwt! (als ze doordrenkt zijn van speeksel, zullen voedingsmiddelen niet gaan fermenteren in onze maag).

 

Welke voedingsmiddelen om te vermageren aan de buik?

  • vezelrijke voeding: helpt constipatie te bestrijden (en dus dat opgeblazen gevoel te vermijden), maar let wel op, sommige vezels kunnen irritatie veroorzaken, vooral bepaalde groenten (linzen, kikkererwten, bonen)
  • gekookte groenten en fruit: door het koken verliezen ze wat van hun vitaminen, maar ze zijn wel lichter verteerbaar. Kies voor boontjes, andijvie, wortels,  peren, perziken, pruimen.
  • drank: kies voor sojamelk en de magere varianten van yoghurt en kaas, het lactose in melk kan je immers een opgeblazen gevoel zorgen. Lactose verteert ook slecht. Drink ook water rijk aan magnesium (oplettend, kan een laxerend effect hebben) in kleine hoeveelheden, maar wel regelmatig. Water neemt het hongergevoel wat weg als je het voor een maaltijd drinkt, maar opgelet: het kan gebeuren dat je sneller weer honger hebt na de maaltijd, want water wordt heel snel afgevoerd. Je neemt als voorgerecht dus best een slaatje met rauwe groenten rijk aan water, die zijn ook wat minder snel verteerd.
  • de troeven van vis: aarzel niet om minstens twee keer per week vis te eten. Vette vis is trouwens niet noodzakelijk slecht, je komt er in elk geval niet sneller van bij dan van magere vis. Alle vis bevat bovendien heel nuttige voedingsstoffen: fosfor, omega 3, eiwitten, ijzer.

 

Wat is de beste fysieke activiteit voor een plattere buik?

Voor een plat en strak buikje moet je er absoluut voor zorgen dat je lichaamsvetmassa onder de 16 % blijft (bij mannen is dat zelfs minder dan 10 %). En om dat te bereiken moet je uiteraard sporten. Regelmatige cardio-activiteiten (minstens 30-45 minuten, 2 tot 3 keer per week) zullen helpen om overtollig vet te verbranden en je gewicht op peil te houden: kies bijvoorbeeld voor de hometrainer, de crosstrainer of de loopband. Voor een platte buik raden we je ook aan om je cardiotraining aan te vullen met wat buikspieroefeningen. Om te beginnen kan je een speciaal toestel gebruiken dat je bewegingen volgt en je helpt de juiste houding aan te nemen tijdens een oefening. Kies bijvoorbeeld de AB 110 of de AB 220, of de AB 350 voor regelmatig gebruik.

 

Je dwarse buikspieren trainen voor een strakke buik

Wat de buik zelf betreft, moet je de dwarse buikspieren trainen: die liggen wat dieper dan de abdomen, onder de grote rechte buikspier, de kleine en grote schuine buikspieren opzij. Je dwarse buikspieren ondersteunen je buik en ingewanden. Je moet met andere woorden je dwarse buikspieren verstevigen, dat doe je best door je buik elke dag in te trekken (zolang je dat doet zijn je dwarse buikspieren actief) en opspanoefeningen te doen. Planking bijvoorbeeld is een heel doeltreffende oefening, als je ze maar goed uitvoert. Trek je buik in en leg je in pomphouding, eventueel met de onderarmen op de grond. Houd die positie een aantal seconden aan en herhaal ze 3 tot 4 keer. Onze tip: doe de oefening voor een spiegel, zo kan je je houding bijsturen waar nodig.

 

Om af te slanken aan de buik, moet je ontspannen!

De buik wordt wel eens onze tweede set hersenen genoemd. Angst en stress kunnen nefaste gevolgen hebben voor dit centrale brein. Daarom moet je er zorg voor dragen: buikmassages kunnen helpen om vetmassa weg te werken, in combinatie met gezonde voeding en voldoende beweging. Er zijn verschillende soorten massages:

  • kneden: net zoals bij deeg kneed je je vetrolletjes ongeveer 15 minuten elke dag

  • knijpen en rollen: kan pijnlijk zijn, want het doel is om de vetmassa van je spieren te verplaatsen!

  • draineren: aanbevolen om cellulitis te bestrijden. Bij deze massagetechniek maak je cirkelvormige bewegingen.

 

 

 

Kortom, een strak, plat buikje kweken tegen de zomer, veel is er niet aan: eten, vet wegwerken en je laten masseren!

MULTISPORTS

Minder calorieën innemen op een dag, da's uiteraard goed. Maar dat ernstiger aanpakken door elke kans om af te slanken te grijpen, da's nog beter.

NAAR BOVEN