conseils-multisports-corps-sante-blessures-musculaires-qui-sont-elles

EEN SPIERBLESSURE: WAT IS DAT?

Er zijn verschillende oorzaken voor spierblessures. Als u eenmaal weet wat het is, en u neemt enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen, dan verkleint u de kans op het ontstaan ervan aanzienlijk.

 

Waar komen spierblessures vandaan?

Het lijkt voor de hand te liggen dat voornaamste oorzaak voor het ontstaan van de blessure ligt in een te intensieve activiteit in verhouding met de fysieke capaciteiten, of de herhaling van verkeerde bewegingen. Toch hebben ook trouwe sporters regelmatig last van een spierblessure; hieruit blijkt wel dat er ook nog andere factoren een rol spelen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de warming-up en het rekken zijn voor elke sport van essentieel belang. Zonder een goede voorbereiding kunnen de spieren geen intensieve inspanning aan. En ook na het sporten hebben ze verzorging nodig. Rekken zorgt ervoor dat de spieren soepel blijven, hetgeen belangrijk is bij intensieve inspanning. Om spierblessures tegen te gaan moet een spier niet alleen sterk, maar ook soepel zijn.

 

Drinken tijdens de inspanning is belangrijk, maar de sporter dient ook voor en na het sporten voldoende vocht in te nemen. De fysieke vermogens nemen bij vochtgebrek namelijk sterk af. Ten slotte leidt vermoeidheid veroorzaakt door teveel trainen sneller tot blessures. Neem dus op tijd gas terug.

 

De meest voorkomende spierblessures tijdens het fitnessen

Er zijn vier spierblessures die zich het vaakst voordoen. Elke blessure heeft bepaalde specifieke kenmerken die vragen om een even zo specifieke behandeling.

 

Kramp: dit is de meest voorkomende spierblessure, maar het is ook de minst ernstige. Kramp wordt vooral veroorzaakt door vochtgebrek voor en tijdens het sporten, en een te grote spierarbeid voor de betreffende spier die de gevraagde inspanning niet aankan.

 

Spierspasme: pijn die lijkt op spierkramp maar die langer aanhoudt. De pijn wordt met name na de inspanning gevoeld. Ook dit is geen ernstige, maar wel een pijnlijke blessure die tussen de vijf en tien dagen kan duren.

 

Verrekking: veroorzaakt doordat er teveel rek op het spierweefsel ontstaat. De sporter voelt tijdens de inspanning pijn die weer weggaat, maar die op dezelfde plek terug wanneer dezelfde spier de volgende keer gerekt wordt. Deze blessure doet zich het vaakst voor in de bovenbenen en de kuit. Het is dan noodzakelijk om tien dagen tot twee weken rust te nemen.

 

Spierscheuring: bij het scheuren van de spiervezels voelt de sporter een plotselinge, hevige pijn. Tijdens het fitnessen is de belangrijkste oorzaak de te sterke samentrekking van de spier. Bij een dergelijke blessure dient u de hulp van een arts in te roepen. Een echografie is noodzakelijk om de omvang van de spierscheuring te bekijken.

 

Hoe kunnen we blessures voorkomen en verminderen?

Elke blessure vraagt een andere behandeling. Toch kunt u zelf een paar eenvoudige regels toepassen waardoor u de kans op het ontstaan van blessures vermindert. Zoals we al eerder aangaven zijn een goede warming-up, rekoefeningen en een regelmatige vochtinname belangrijk. Deze factoren verkleinen de kans op het ontstaan van een spierblessure. Maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel dat u uw lichaam goed kent en u niet over uw eigen grenzen gaat. Het is belangrijk dat u luistert naar uw spieren, want er zijn signalen die de voorbode van een blessure kunnen zijn. Die tekenen kunnen uiteenlopen van een vage stijfheid tot een stekende pijn. Forceer uzelf niet wanneer uw spieren vermoeid aanvoelen, of wanneer een oude blessure weer begint op te spelen.

 

Hebt u pijn, houd dan de volgende goede gewoonten aan: stop direct met de inspanning, leg zo snel mogelijk ijs op de spier en masseer de spier gedurende enkele dagen. Begin niet met sporten voordat de blessure volledig genezen is. Bij ernstige blessures dient u uiteraard een arts te raadplegen.

 

Er bestaan vele soorten spierblessures en ook de behandelingen zijn divers en hangen samen met de ernst van de blessure. De kans op het ontstaan van een blessure kan echter worden verkleind door goed op te letten. Regel n°1: sla nooit de warming-up over en vergeet niet regelmatig te drinken! Wist u dat men heeft geconstateerd dat professionele dansers minder last hebben van spierblessures wanneer ze de warming-up en rekoefeningen als verplicht onderdeel van hun trainingsprogramma uitvoerden?

 

Luister altijd naar uw lichaam, en wees realistisch over uw eigen mogelijkheden. Voor de langere termijn kunt u immers beter een geleidelijke, progressieve training uitvoeren dan een training die leidt tot blessures, en dus tot een tragere trainingsopbouw.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN