conseils-multisports-corps-sante-quel-sport-contre-lanxiete

DOE AAN SPORT OM ANGSTGEVOELENS TE OVERWINNEN!

In tegenstelling tot stress, dat een reactie is op een ongewone of agressieve situatie of omgeving waarvan men denkt dat men die niet de baas zal kunnen, is angst een dieper gevoel van onveiligheid, van bang zijn en het aanhouden van een stressgevoel zonder reden! Aan sport doen is de meest natuurlijke remedie om angstgevoelens te overwinnen. De afscheiding van endorfines (door lopers "gelukshormonen" genoemd omwille van hun euforiserende werking) zorgt ervoor dat je je goed voelt tijdens en na een sporttraining. Daarom is sporten erg doeltreffend om angstgevoelens te bestrijden. Hoe begin je eraan en welke sport kun je best kiezen? Domyos geeft je enkele tips om je goed te voelen in je lichaam en in je hoofd.

 

Hoe kies ik een sport om angstgevoelens te bestrijden?

Heel eenvoudig: kies een sport die je graag doet! Het is niet zo gemakkelijk om de juiste sport te kiezen wanneer je van nature onzeker bent. Die onzekerheid kan enorm demotiverend werken of onverwachte proporties aannemen omwille van een gebrek aan zelfvertrouwen en schuldgevoelens wanneer je je doelstelling niet lijkt te bereiken. Aan de andere kant zal het tevreden gevoel wanneer je regelmatig aan lichaamsbeweging doet je opnieuw zelfvertrouwen geven, en dat zorgt ervoor dat je je lichamelijk en geestelijk meer ontspannen voelt. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die last hebben van angstgevoelens gedurende 10 tot 12 weken aan lichaamsbeweging moeten doen om de positieve effecten ervan te voelen (30 tot 40 minuten met matige intensiteit, dat wil zeggen op 60 tot 70% van de maximale hartslag, max. hartslag = 220 - je leeftijd +/- 10 slagen).

Anders gezegd, mag een angstig persoon, nadat hij een lichamelijke activiteit heeft gevonden die hij graag doet, zijn capaciteiten niet overschatten zodat hij de moed niet zou verliezen. De gekozen sport mag geen verplichting worden maar moet je helpen om je weer meer bewust te worden van jezelf en je lichaam om zo meer vertrouwen te krijgen.

 

Cardiotraining en aërobe lichaamsbeweging, de beste anxiolytica

Regelmatig aan aërobe lichaamsbeweging doen heeft grote voordelen: vermindering van het risico op hartaandoeningen, regeling van het glucosegehalte in het bloed, beter slapen en een vermindering van angstgevoelens. De bekendste activiteiten die onder de term cardiotraining vallen, zijn de volgende: roeitrainer, loopband, crosstrainer, step, springtouw, circuit-training enz. Die sporten stimuleren overigens de afscheiding van endorfines waardoor pijn afneemt, het pleziergevoel vergroot en stress vermindert. Merk ook op dat intervaltrainingen (een andere manier om aëroob te trainen) ook goed zijn om angstgevoelens te bestrijden. Hierdoor verbeter je immers de hartwerking en verhoog je je aëroob vermogen (voorbeeld van een training: 30 seconden een hoog-intensieve inspanning gevolgd door 30 seconden een laag-intensieve inspanning, en dat 6 tot 8 keer herhalen) en verminderen angstgevoelens.

 

Rustige lichaamsbeweging om je angstgevoelens beter onder controle te houden

De ademhaling is bijzonder belangrijk en vaak wordt hier te weinig aandacht aan geschonken. Bewust ademhalen en je ademhaling controleren is een van de geheimen om je goed te voelen, het helpt om je lichaam beter te beheersen. De synchronisatie van de twee is vaak terug te vinden in de oefeningen van rustige gym. Qigong en tai chi bijvoorbeeld, trainen op het analyseren van bewegingen en die vloeiend uitvoeren, om op die manier de energie beter te laten stromen. Door de bewegingen langzaam te doen, voer je ze bewuster uit en controleer je je lichaam zodat je volledig ontspant. En doordat je je volledig moet concentreren op de oefeningen, leer je jezelf en je gedachten beter onder controle houden, waardoor je zelfvertrouwen groeit en je steviger in het leven staat. Ook yoga is erg doeltreffend voor wie op zoek is naar meer geestelijk en lichamelijk welbevinden.

 

 

 

Samengevat: 30 tot 40 minuten lichaamsbeweging per dag gedurende 10 tot 12 weken minimum kunnen ervoor zorgen dat je een heel ander mens wordt! Opgelet: sport is geen vervanging voor therapeutische indicaties, noch op middellange noch op lange termijn. Het is in eerste instantie een hulpmiddel omangstgevoelens te beheersen en later volledig te verminderen!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN