ALLES OVER BUIKSPIEREN

(6)

Sit-ups doen voor een platte buik is prima… zolang u de juiste methode volgt! Lees de adviezen van Florent, onze krachttraining expert, en begrijpt u waarom.

 

Sit-ups, wat is het effect?

Laten we het, voordat we spreken over de esthetiek van de buikspieren, bekijken vanuit medisch oogpunt. De buikspieren (rechte, buitenste schuine, binnenste schuine, dwarse buikspier) spelen een centrale rol in de balans van het bekken, de houding en de wervelkolom. Ook spelen zij een rol bij alle dagelijkse bewegingen en maken zij bijvoorbeeld het maken van roterende en kantelende bewegingen mogelijk. U begrijpt het al, deze spieren zijn op alle mogelijke manieren onmisbaar!

 

Wat moet u doen om snel buikspieren te ontwikkelen?

Sommige mensen zijn tot alles in staat voor een platte en strakke buik… Soms bijten ze zich vast in eindeloze sit-ups, omdat ze denken dat dat de absolute voorwaarde is voor het befaamde six-pack. En onterecht … zichtbare buikspieren, dat betekent in de eerste plaats de volgende basisregels volgen.

 

Werk aan uw houding

Voor een mooi, krachtig en omlijnd figuur wordt evenwicht in het trainen van de buik- en heupgordel aangeraden. Denk behalve klassieke spieropbouw ook aan:

 

 • variatie van oefeningen (hulpmiddelen, variaties…)

 • rustpauzes in acht nemen

 • de opbouw van de sessie veranderen (in zittende positie, bewegen…)

 • een hoger niveau om voortgang te boeken, dat wil zeggen meer tijd aan oefeningen besteden of andere hulpmiddelen gebruiken

 

Om rugklachten te vermijden (steken, spit, hernia…) moet het midden van het lichaam sterk en in balans zijn. Wees net zo "sterk" op de voorste (rechte) en zijspiergroepen (schuine), en een beetje meer op de lendenstreek (vierkante lendenspier, rugspieren…).

 

Een gezonde levensstijl

Voor zichtbare buikspieren moeten die een minimaal volume en tonus hebben. Maar dat is niet alles: het vereist ook een laag vetgehalte voordat u een platte buik hebt (minder dan 10% voor mannen en minder dan 16% voor vrouwen).

Houd hiervoor twee zaken in gedachten:

 

 • evenwichtige voeding op de lange termijn (goede eetgewoonten)

 • regelmatige cardio-activiteiten (minstens tweemaal per week). Er gaat niets boven de hometrainer of de loopband om in vorm te blijven, uw cardiovasculaire gezondheid te bevorderen, uw uithoudingsvermogen te verbeteren en calorieën te verbranden!

 

Hoe kunt u uw buikspieren trainen?

Om uw buikspieren zichtbaar te maken moet u verschillende soorten activiteiten (stabiel en instabiel) en op verschillende niveaus uitvoeren. Om vooruitgang te boeken, verlengt u de duur van de series of de intensiteit van de oefening en vervolgens gaat u naar het volgende niveau.

 

 • Basisniveau: Buikspieroefeningen op de grond (sit-ups, core…).

 • Hoger instabiel niveau: instabiele training van de buikspieren met een gym ball, een DST, een Abdo Gain, een Gain Trainer.

 • Hoger stabiel niveau: training van de buikspieren met een power tower, een staaf voor pull-ups…

 

Welke apparatuur heb ik nodig voor de buikspieroefeningen?

Beginnersniveau

Buikspiertrainers

Om te beginnen met buikspieroefeningen en vooral met dynamische training (sit-ups) kunt buikspiertrainers gebruiken die uw beweging begeleiden en u helpen om tijdens het trainen de juiste positie aan te houden. De meeste bestaan uit een zachte hoofdsteun om de nek van de gebruiker te ontlasten. Het apparaat rust op de grond en de voeten zijn vrij. De beweging wordt uitgevoerd door een impuls van de armen waarmee de borst omhoog komt. Kies voor een beginnersniveau bijvoorbeeld voor de AB 110. De AB 220 of de AB 350 zijn een goede keus voor meer regelmatig gebruik.

 

Gemiddeld of gevorderd niveau

Buikspierplanken

Om het bereik van de basisbeweging te vergroten en zo diep op de buikgordel te werkenkan de ervaren sportman een buikspierplank gebruiken. Met deze apparatuur wordt de beweging uitgevoerd door de borst omhoog te brengen. De voeten worden op hun plaats gehouden dankzij een zachte steun om stabiliteit en veiligheid tijdens de training te garanderen. U kunt de hoek van het apparaat (hoogte van de voetensteun en kanteling van de voeten) instellen om de inspanning te verhogen.

 

Instabiele accessoires

Met andere trainingsapparaten kunt u de diepe buikspieren versterken dankzij proprioceptie. Dit zijn bijvoorbeeld de Gym Ball, de Domyos Strap Training, de Abdo Gain, de Gain Trainer. Deze zeer effectieve trainingsacessoires zorgen voor een instabiliteit die de atleet verplicht om naast de direct beoogde spieren ook de stabiliserende spieren te gebruiken. Zij bieden een diepgaande werking en spreken een reeks van spieren aan:

 

 • de direct beoogde spier(en) (bijvoorbeeld de borstspieren, de triceps…)

 • de buikwand, direct aangesproken om een positie vast te houden en om een stevige core te verzekeren. U spant de buikspieren ononderbroken aan om uw evenwicht te bewaren en uw rug te beschermen.

 • de "houdingsspieren" die een rol spelen bij het ondersteunen en beschermen van de wervelkolom (rugspieren, grote ruitvormige spier, schouderspieren, deltaspieren…).

 

 

 

U begrijpt het al, buikspieren van staal krijgt u niet door achter elkaar reeksen oefeningen te doen. Dankzij een gezonde levensstijl en een evenwichtige training van de buik- en heupgordel kunt u weer een platte buik en welgevormde buikspieren krijgen.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
Vanaf
39,99 €34,99 €*
3.80 / 5 5 Reacties
  29,99 €*
  4.00 / 5 1 Reactie
   FITNESS
   conseils-cross-bien-choisir-appareil-abdos

   Om je buikspiertrainer te kiezen, moet je rekening houden met verschillende criteria: je niveau en je target, onze adviezen en tips zullen je helpen bij het maken van de juiste keuze

   (2)
   NAAR BOVEN