conseils-multisports-dietetique-5-aliments-pour-rester-zen

5 VOEDINGSMIDDELEN VOL MET ZEN

Zen worden, dat kan ook door goed te eten. Maak een frisse start: 5 voedingsmiddelen voor een stressvrije geest.

 

Volle granen voor een goed humeur

Zorg ervoor dat er volle granen op uw bord liggen! Het zijn granen die nog beschikken over het buitenste, vezelrijke vliesje en de graankorrel zelf. Volle granen zijn rijk aan vitamine B en brengen uw humeur weer in balans. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel en bevatten magnesium (onmisbaar voor het zenuwstelsel en de spieren), selenium, zink (voor ons afweersysteem) en ijzer, dat vermoeidheid bestrijdt. Quinoa, maïs, spelt, haver of rijst: varieer naar hartenlust en verjaag de stress. Echt een enorme boost voor uw lichaam!

 

Biergist voor de zenuwen

Misschien had u er nooit bij stilgestaan, maar biergist speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van stress en stressgelerateerde klachten, zoals vermoeidheid, angst, nervositeit, burn out... Oligo-elementen zitten boordevol vitamine B en essentiële mineralen. Ze beschermen de zenuwen, bestrijden vermoeidheid en verminderen zenuwaandoeningen. Voelt u zich tijdelijk wat neerslachtig, gebruik dan een kuurtje van biergist gecombineerd met magnesium afkomstig uit de zee. Waarom magnesium? Men heeft geconstateerd dat stress het magnesiumgehalte doet afnemen. Dit magnesiumtekort maakt het lichaam nog gevoeliger voor stress.

 

Meer energie door gedroogd fruit

Kleine trek? Eet eens wat gedroogd fruit. Gedroogd fruit bezit veel goede voedingsstoffen. We zouden het vaker moeten eten! Het zit vol vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor ons lichaam. Magnesium, een stof die vermoeidheid en stress bestrijdt, zit en bijna alle soorten gedroogd fruit. Vooral gedroogde banaan bevat veel magnesium. Ook de energie die gedroogd fruit levert is gunstig, want het geeft het lichaam kracht en vitaliteit. Neem bijvoorbeeld de druif: deze vrucht bevat veel glucose en fructose. Het heeft een opwekkend effect en geeft het humeur binnen de kortste keren een enorme opkikker. Gedroogde vruchten zijn kleine weldoeners.

 

Plezier van pure chocolade

Dat is een idee waar u wel aan zou kunnen wennen: chocolade is goed voor de gezondheid! Meer is er niet nodig om ons over de streep te trekken. Zeker als u weet dat het eten van twee blokjes pure chocolade ervoor zorgt dat onze bloeddruk daalt. Chocolade is eveneens rijk aan magnesium. Het is dan ook een uitstekende bestrijder van stress, en dan vooral de pure variant. Omdat het eveneens fenylethylamine bevat, een natuurlijk hormoon waarvan men zegt dat het zinnenprikkelend is, heeft het een natuurlijk stimulerende en antidepressieve werking. Het zou zelfs het effect van verliefdheid kunnen simuleren. Chocolade hoeft dus niet langer een geheime liefde te zijn...

 

Vette vis voor omega-3

Liefhebbers van vis worden op hun wenken bediend! Niets bestrijdt stress beter en pept uw humeur sneller op dan vette vis. Tonijn, zalm en makreel zijn rijk aan omega-3. Deze vetzuren bevorderen de afscheiding van melatonine (het hormoon dat de slaap reguleert) en stimuleren de aanmaak van serotonine (het hormoon dat ons humeur beïnvloedt). Deze essentiële vetzuren zorgen voor een daling van het cortisol- en adrenalinegehalte. Dit gehalte is bij gestreste personen vaak hoog. Ten slotte beschermt en onderhoudt fosfor uit vette vis het zenuwstelsel. De zee heeft u veel goeds te bieden, dat is duidelijk!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
NAAR BOVEN