conseils-5-astuces-avant-de-pratiquer-un-sport

5 TIPS, WAT JE MOET WETEN VOORDAT JE BEGINT TE SPORTEN

Aan sport doen wil ook zeggen correct trainen, volgens bepaalde fundamentele regels. Domyos geeft je 5 tips om je te helpen je sportieve doelstellingen te bereiken.

 

Goed opwarmen voor het sporten

Opwarming voor het sporten is absoluut noodzakelijk. Zo verwarm je je spieren en bereid je ze voor op de inspanning. Het is belangrijk om een paar opwarmingsoefeningen doen voor elke sessie: je vergroot je kansen om goed te presteren en, vooral, je voorkomt eventuele blessures.

 

Goed stretchen na het sporten

Je sportsessie loopt ten einde en een stemmetje in je hoofd zegt "hoera, morgen weer spierpijn!"? Er is nochtans een oplossing om spierpijn te voorkomen: een paar stretchoefeningen meteen na het sporten. Op die manier voorkom je dat je spieren afkoelen en bespaar je jezelf blessures, verrekkingen, tendinitis …

 

Je grenzen kennen

Je begint opnieuw te sporten en kunt niet wachten om er stevig in te vliegen? Let op, te snel te veel willen kan nare gevolgen hebben! Luister naar je lichaam: dat mag je nooit vergeten. Denk erom:

 

  • Je hoeft geen records te breken: begin niet opnieuw te sporten aan een hoog tempo
  • Pas je trainingsfrequentie aan en wissel je sessies af: een keer op de drie dagen om te beginnen, daarna om de andere dag
  • Overschrijd je grenzen niet, forceer niets en probeer niet te snel te gaan
  • Vertraag het tempo en neem een break als je ook maar de minste pijn voelt

 

Goed hydrateren

Water is de allerbelangrijkste voedingsstof voor ons organisme. Spieren bestaan trouwens voor ongeveer 80% uit water. Een goede hydratatie verhoogt de bloeddoorstroming naar de hersenen, brengt de nodige voedingsstoffen naar de spieren zodat ze goed kunnen werken en stimuleert het proces van recuperatie. Omdat je bij een lichamelijke inspanning veel vocht verliest, moet je voldoende hydrateren om blessures, tendinitis, krampen, vermoeidheid, hyperthermie of spijsverteringsproblemen te vermijden.

Het zal je trouwens ook helpen om optimaal te presteren.

 

Een gezonde levensstijl

Om in goede conditie aan sport te doen, moet je een gezonde levensstijl aannemen! Een gevarieerde voeding, met veel fruit en groenten is bevorderlijk voor een ijzeren gezondheid. Trage suikers als rijst en pasta leveren je de nodige energie voor het sporten. Pas je voeding aan je activiteit en de intensiteit ervan aan.

Een goede nachtrust is van groot belang voor sporters. Zorg geregeld voor rusttijden zodat je weer fris kunt beginnen!

Tijdens je slaap herstelt je lichaam: goed uitgerust kun je dus beter presteren in je sport!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
FITNESS CARDIO
conseils-cross-astuce-faire-du-sport-a-deux

Wil je graag meer tijd doorbrengen met je wederhelft? Doe dan samen aan sport, je hebt er enkel baat bij! Domyos legt je uit waarom.

NAAR BOVEN