5 TIPS VOOR DANSERESSEN

Word razendsnel een betere danseres dankzij onze eenvoudige en doeltreffende tips. Ontdek ons advies om je techniek bij te schaven!

 

Of je nu een beginnende of doorwinterde danseres bent, of je nu houdt van ballet, modern jazz, hip hop of een andere stijl, met deze 5 tips & tricks word je een nog betere danseres en voel je je helemaal lekker in je vel.

 

Ontwikkel je artistieke kant met Express Yourself 

Van dansoutfit wisselen zonder dat je iets anders moet aantrekken, lijkt je dat wel iets? Het kan, met het Express Yourself-jumpsuit: met 1 enkel product beschik je over 10 verschillende outfits. Afhankelijk van je dansstijl of gewoon naargelang van waar je op dat moment zin in hebt, kies je het model en de stijl waar je je op dat moment goed in voelt: ontbloot je armen, benen of rug, kies voor een wijde broek of een asymmetrische look, ga voor lange of korte pijpen... Omdat je danskleding ook een manier is om je uit te drukken, moet je het Express Yourself-jumpsuit gewoon proberen! Varieer in stijl en ontdek je eigen artistieke kantje!

 

Altijd in balans

Welke danseres heeft nooit eens moeite gehad om het evenwicht te bewaren bij een rekoefening of een pirouette te maken zonder om te vallen? Onthoud de volgende tips voor een goed evenwicht: als je op je tippen gaat staan, denk er dan altijd aan om je groter te maken, alsof er iemand je naar boven probeert te trekken. Duw de grond naar beneden met je steunbeen, zo sta je stevig en stabiel. Denk ook aan het middelpunt van je lichaam: trek de buik in (span je dwarse buikspieren op) en beeld je in dat je navel tegen je wervelkolom kleeft. Span de billen op.

 

Altijd gracieus

Gracieus voor de dag komen terwijl je danst en elke beweging vloeiend en elegant uitvoeren, gemakkelijk is anders. Toeschouwers letten evenwel vaak vooral op het bovenlichaam van een danser of danseres. Om gracieuzer te dansen moet je eraan denken je lichaamslijnen te ontspannen en een natuurlijke expressie aan te houden. Op je gezicht mag geen enkel spoortje van inspanning of moeite af te lezen zijn. Maak je hoofd vrij, laat het los, helemaal verkrampen is absoluut onnodig. Ontspan je vingers, zodat het niet lijkt alsof je je voortdurend ergens aan probeert vast te klampen: een goede danseres moet vrije, lichte handen hebben. Je moet je vingers op een ontspannen manier controleren (je vingertopjes moeten als hangende waterdruppels aanvoelen). Denk ook aan je armwerk: bewaar je evenwicht vanaf je schouderbladen en ondersteun je armen onopvallend. Voorkom dat je ellebogen uitzakken, houd je polsen dus stevig op hun plaats. Een goede ondersteuning en vormspanning helpen je een vloeiende en harmonieuze lichaamscurve aan te nemen!

 

Werk aan je soepelheid

Soepelheid is niet volstrekt onmisbaar terwijl je danst, nochtans is het een eigenschap waar heel wat dansers en danseressen aan werken. Als je die soepelheid niet van nature bezit, dan komt die geleidelijk, als je maar geduldig en voorzichtig bent en je eigen grenzen respecteert. Om nog soepeler te worden stellen we de volgende spreidoefening voor. Warm je eerst 10 minuten op door een aantal basisoefeningen af te wisselen. Zet je neer op de grond, in kleermakerszit, en rol je rug een paar keer op. Warm je onderbenen op door er een paar keer mee te slaan, maak vervolgens een aantal sprongen en lunges (naar voren uitvallen met één been). Ga vervolgens over tot de volgende oefening:

 

  • Uitvoering van de oefening: ga languit liggen op de rug en steek je benen in de lucht. Laat ze steunen tegen een muur. Zodra ze goed geplaatst zijn, plaats je je benen in 'kikkerhouding' om je benen uitwaarts te richten en te openen. Houd die houding aan en open vervolgens het rechter- en daarna het linkerbeen. Laat je benen geleidelijk zakken, zonder te forceren.

 

  • Ademhaling: Adem diep in en blaas traag uit tijdens de hele oefening, om je spieren te ontspannen en van zuurstof te voorzien. Je zal stukje bij beetje soepeler worden.

 

  • Veiligheidstips: let erop dat tijdens de hele oefening je billen tegen de muur blijven en dat je rug de hele tijd plat op de grond ligt. Trek je buik in en rek je benen zo ver mogelijk uit. Zeker niet forceren!

 

  • Herhaling: doe deze oefening één keer, gedurende 15 minuten.

 

Ben je al soepel genoeg, hang dan wat extra gewicht aan je enkels, zoals de Gym Weights van Domyos. Zo zal je je benen nog verder kunnen spreiden en win je een paar centimeter, op een ongeforceerde manier!

 

Juist ademen

Voor een dansrecital is het enorm belangrijk dat je even wat tijd neemt voor jezelf om helemaal te ontspannen. Elke danseres heeft zo haar eigen methodes om plankenkoorts te overwinnen. Een nuttige tip? Leer om te relaxen door heel bewust of met de buik te ademen. Door diep in en uit te ademen kom je helemaal tot rust en versterk je je mentale weerbaarheid. En bovendien stimuleer je zo de zuurstoftoevoer naar je spieren. Om je fris te voelen in je hoofd en in je lichaam, gewoon even deze relaxerende oefening uitvoeren tijdens de voorbereiding op een voorstelling en de dag zelf:

 

  • Ga op de grond zitten tegen een muurtje of ga languit liggen
  • Adem traag en diep in langs de neus
  • Leg een hand op de buik en adem uit langs de mond door je buik lichtjes in te trekken (duw gerust met je hand op de buik)
  • Adem vervolgens weer diep in langs de neus en blaas enkel de buik op
  • Blaas traag weer uit langs de mond (let erop dat je trager uitademt dan inademt)
  • Herhaal die oefening 3 keer

 

 

 

Je hebt nu 5 nuttige tips op zak om een nog betere danseres te worden of gewoon om je goed in je vel te voelen voor je aan je dans begint. En de dag van het dansgala moet je maar aan één ding denken: hoe leuk dansen wel is!

Advice

Zijn jouw dansschoentjes ook zo snel versleten? Ontdek dan snel de tips van Domyos om je spitzen te onderhouden en ze langer te gebruiken!

NAAR BOVEN