conseils-5-astuces-pratiquer-un-sport-sans-risque-pour-le-coeur

De 5 tips: aan sport doen zonder risico voor het hart

Het hart versterken is een goede zaak. Je kunt de hartspier trainen om het hart gezond te houden. Hoe? Door regelmatig aan sport te doen! Maar om zorg te dragen voor je hart tijdens de lichamelijke inspanning, is het goed om enkele regels na te leven. Lees onze tips om op een veilige manier te sporten, zonder enig risico voor je hart.

 

Het lichaam opwarmen

Trek voor elke sportsessie 10 minuutjes uit om je lichaam op te warmen. Met die opwarming drijf je geleidelijk je hartslag op zodat je wordt voorbereid op de inspanning. Ook stretchoefeningen mag je niet overslaan, ze bereiden je lichaam en je spieren voor.

 

Houd je hartslag in de gaten

Er bestaat een heel eenvoudige berekening om je goede hartslag te kennen. Trek gewoon je leeftijd af van het getal 220 (voorbeeld: 220 – 34 jaar = 186). Die drempel mag je niet overschrijden wanneer je aan het sporten bent, dat wil zeggen niet hoger dan 186 slagen per minuut.

 

Goed hydrateren

Tijdens de inspanning mag je niet vergeten om regelmatig te hydrateren. Drink om de 30 minuten ongeveer een paar slokjes. Een goede hydratatie verhoogt de bloeddoorstroming naar de hersenen, brengt de nodige voedingsstoffen naar de spieren zodat ze goed kunnen werken en stimuleert het proces van recuperatie.

 

Neem voldoende tijd om te recupereren

Na elke duurtraining moet je de reflex hebben om je hartslag langzaam te laten zakken. Het heeft geen zin om plots te stoppen, vertraag geleidelijk het tempo zodat je kunt recupereren. En spring wanneer je thuiskomt niet meteen onder de douche! Gun je lichaam de tijd om af te koelen: wacht minstens 15 minuten.

 

Pas je aan de weersomstandigheden aan

Door de grillen van het weer moet je voortdurend je sportprogramma herzien! Pas je lichaamsbeweging aan de buitentemperatuur aan. Het lichaam en het hart worden zwaarder belast bij erg koud of erg warm weer, daarom moet je in die twee gevallen je sportactiviteiten wat afbouwen om je hart te ontzien.

 

Goed om te weten

Zodra je ook maar de geringste pijn voelt in de borst of hartkloppingen hebt voor, tijdens of na de inspanning, moet je meteen stoppen en een arts raadplegen.

FITNESS CARDIO
conseils-Pourquoi-faut-il-muscler-son-coeur

Het hart is een spier en moet, net als alle ander spieren, ontwikkeld worden. Hoe? Door te bewegen! Je moet weten hoe je je hartspier kunt trainen om in goede gezondheid te blijven.

NAAR BOVEN